Vesti
Politika

Lajčak sa Petkovićem i Bisljimijem o situaciji na Kosovu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa glavnim pregovaračima Beogarada i Prištine u Briselu o situaciji na severu Kosova. Razgovori će biti nastavljeni tokom dana.

Lajčak sa Petkovićem i Bisljimijem o situaciji na Kosovu
Petar Petković i Miroslav Lajčak (Foto Tviter@Miroslav Lajčak)

"Jutros sam imao odvojene sastanke sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bi razmotrili načine za rešavanje trenutne krize. Nastavicemo razgovore tokom dana", navodi se u objavi Lajčaka na Tviteru.

EU je pozvala glavne pregovarače Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija da, nakon izbijanja tenzija na severu Kosova, u Brisel dođu sa mandatom da pronađu "održiva rešenja" u interesu građana.

Iz Brisela poručuju da je ključno smirivanje tenzija na severu Kosovu i povratak slobode kretanja.

 Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021