Vesti
Politika

Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak (Foto arhiva Kim)

"Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou koje se organizuje 12. jula nakon Pariskog samita", naveo je Lajčak na Tviteru.Za trajnu stabilnost regiona potrebno je sveobuhvatni i održiv sporazum Beograd i Prištine, i to je ključni preduslov za realizaciju perspektive EU obeju zemalja, navodi se na tviter nalogu nemačkog ministarstva.

Šef diplomatije Hajko Mas je ocenio da je dobro to što je Lajčak uneo novi momenat u dijalog i postavio ambiciozne ciljeve.

"Želimo brz vidljivi napredak za ljude u regionu. Budućnost zapadnog Balkana leži u Evropi. Dakle, EU mora da igra vodeću ulogu", poručio je Mas, a prenosi Ministarstvo na Tviteru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u petak 10. jula organizuju video samit posvećen Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

EU će na samitu predstavljati šef diplomatije Žosep Borel koji će zajedno sa Miroslavom Lajčkom 12. jula biti domaćin prve runde nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Delegaciju Beograda u Briselu predvodiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Prištine kosovski premijer Avdulah Hoti.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021