Vesti
Politika

Lajčak: Razmena teritorija nije na dnevnom redu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ističe da u tom dijalogu Evropska unija mora ići "ruku pod ruku" sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naglasio je da razmena teritorija nije na dnevnom redu.
Lajčak: Razmena teritorija nije na dnevnom redu
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

"Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na zamenu teritorija u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu niti bi trebalo da bude na dnevnom redu", istakao je Lajčak, za austrijsku agenciju APA a prenosi Kosovo onlajn.

Ukazuje da je potreban dogovor koji smiruje situaciju i ocenio da su reakcije na ideju razmene teritorija pokazale "vrlo jasno" da bi to donelo "upravo suprotno".

Lajčak nije želeo da komentariše glasine o "tajnom dogovoru" o razmeni teritorija između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

"Ne radim na osnovu glasina", potvrdio je Lajčak i dodao da u svakom slučaju nije video takav plan.

Odbio je, takođe, da komentariše da su SAD, preko specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, bile umešane u pad kabineta Albina Kurtija, što je i sam Kurti nedavno tvrdio.

EU mora ići "ruku pod ruku" sa SAD

"Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu", rekao je Lajčak.

Ulogu EU i njegovu ličnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine Lajčak vidi pre svega u ulozi posrednika. Ne smatra da je prepreka to što dolazi iz zemlje koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čak to vidi kao "priliku" i dodaje da ne predstavlja Slovačku, nego celu EU.

Specijalni predstavnik EU smatra da Unija što pre da donese odluku o liberalizaciji viza za Kosovo, ali nije želeo da odgovori na pitanje koje su to zemlje čija podrška trenutno nedostaje za takvu odluku.

Rekao je da se trenutno pregovara o tom pitanju i da je "apsolutno optimističan" da će dogovor uskoro biti postignut.

Na pitanje kakav bi rezultat želeo na kraju svog mandata, Lajčak je odgovorio da je neke stvari lakše reći, nego postići.

"Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dve strane koji razjašnjava sva otvorena pitanja, da je u skladu sa međunarodnim pravom i da je prihvaćen i priznat od obe strane, u regionu, ali i u svim državama članicama EU. Nema razloga da se proces odlaže, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora", rekao je Lajčak.

Kada je reč o ulozi drugih globalnih igrača na Zapadnom Balkanu, Lajčak je izrazio uverenje da "niko ne može ponuditi ono što nudi EU - da čitav region bude deo Evrope".

Ukazao je da je kriza izazvana koronavirusom pokazala da EU mora da bude "brža i vidljivija" na Zapadnom Balkanu. Priznaje da EU nije uvek bila najbrži igrač, imajući u vidu i sporost u pružanju pomoći u epidemiji koronavirusa.

Međutim, prema Lajčakovoj oceni, Brisel je najpouzdaniji i stabilan partner.Ostale vesti

Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020