Vesti
Politika

Lajčak: Razmena teritorija nije na dnevnom redu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ističe da u tom dijalogu Evropska unija mora ići "ruku pod ruku" sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naglasio je da razmena teritorija nije na dnevnom redu.
Lajčak: Razmena teritorija nije na dnevnom redu
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

"Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na zamenu teritorija u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu niti bi trebalo da bude na dnevnom redu", istakao je Lajčak, za austrijsku agenciju APA a prenosi Kosovo onlajn.

Ukazuje da je potreban dogovor koji smiruje situaciju i ocenio da su reakcije na ideju razmene teritorija pokazale "vrlo jasno" da bi to donelo "upravo suprotno".

Lajčak nije želeo da komentariše glasine o "tajnom dogovoru" o razmeni teritorija između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

"Ne radim na osnovu glasina", potvrdio je Lajčak i dodao da u svakom slučaju nije video takav plan.

Odbio je, takođe, da komentariše da su SAD, preko specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, bile umešane u pad kabineta Albina Kurtija, što je i sam Kurti nedavno tvrdio.

EU mora ići "ruku pod ruku" sa SAD

"Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu", rekao je Lajčak.

Ulogu EU i njegovu ličnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine Lajčak vidi pre svega u ulozi posrednika. Ne smatra da je prepreka to što dolazi iz zemlje koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čak to vidi kao "priliku" i dodaje da ne predstavlja Slovačku, nego celu EU.

Specijalni predstavnik EU smatra da Unija što pre da donese odluku o liberalizaciji viza za Kosovo, ali nije želeo da odgovori na pitanje koje su to zemlje čija podrška trenutno nedostaje za takvu odluku.

Rekao je da se trenutno pregovara o tom pitanju i da je "apsolutno optimističan" da će dogovor uskoro biti postignut.

Na pitanje kakav bi rezultat želeo na kraju svog mandata, Lajčak je odgovorio da je neke stvari lakše reći, nego postići.

"Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dve strane koji razjašnjava sva otvorena pitanja, da je u skladu sa međunarodnim pravom i da je prihvaćen i priznat od obe strane, u regionu, ali i u svim državama članicama EU. Nema razloga da se proces odlaže, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora", rekao je Lajčak.

Kada je reč o ulozi drugih globalnih igrača na Zapadnom Balkanu, Lajčak je izrazio uverenje da "niko ne može ponuditi ono što nudi EU - da čitav region bude deo Evrope".

Ukazao je da je kriza izazvana koronavirusom pokazala da EU mora da bude "brža i vidljivija" na Zapadnom Balkanu. Priznaje da EU nije uvek bila najbrži igrač, imajući u vidu i sporost u pružanju pomoći u epidemiji koronavirusa.

Međutim, prema Lajčakovoj oceni, Brisel je najpouzdaniji i stabilan partner.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020