Vesti
Politika

Lajčak razgovarao sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na svom Tviter nalogu da je održao odvojene sastanke sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem.

Lajčak razgovarao sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

„Danas sam imao značajne odvojene razgovore sa prvim potpredsednikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem i sa direktorom srpske kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem o pripremama za naredni sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača početkom septembra“, naveo je Lajčak.

Petković: U nastavku dijaloga insistiraćemo na punoj primeni dogovora o pravosuđu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je za Tanjug TV bi u prvoj polovini septembra trebalo da bude zakazan nastavak razgovora u Briselu na tehničkom nivou i da će srpska delegacija insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, kao suštinskog dela Briselskog sporazuma i na punoj implementaciji dela o pravosuđu koji se odnosi i na presudu Ivanu Todosijeviću.

Petković je naglasio i da nastavak razgovora na najvišem nivou sigurno zavisi od uspešnosti ovih pregovora, a da je srpska strana pokazala da je za dijalog, ali i da ima crvene linije, jer, kako je istakao, niko ne može da ponižava srpski narod i da gazi Briselski sporazum.

On je naveo da Beograd insistira da se u dijalogu rešavaju sva sporna pitanja i da je bolje da problem imamo za briselskim stolom nego na terenu. Bez razgovora, kako je zaključio, "imamo samo incidente, a Priština smišljeno odbija da razgovara ili fingira da razgovara i gazi sporazume zato što ne želi dijalog".

Podsetimo, poslednji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija održan je 19. jula u Briselu. Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021