Vesti
Politika

Lajčak razgovarao sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na svom Tviter nalogu da je održao odvojene sastanke sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem.

Lajčak razgovarao sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

„Danas sam imao značajne odvojene razgovore sa prvim potpredsednikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem i sa direktorom srpske kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem o pripremama za naredni sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača početkom septembra“, naveo je Lajčak.

Petković: U nastavku dijaloga insistiraćemo na punoj primeni dogovora o pravosuđu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je za Tanjug TV bi u prvoj polovini septembra trebalo da bude zakazan nastavak razgovora u Briselu na tehničkom nivou i da će srpska delegacija insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, kao suštinskog dela Briselskog sporazuma i na punoj implementaciji dela o pravosuđu koji se odnosi i na presudu Ivanu Todosijeviću.

Petković je naglasio i da nastavak razgovora na najvišem nivou sigurno zavisi od uspešnosti ovih pregovora, a da je srpska strana pokazala da je za dijalog, ali i da ima crvene linije, jer, kako je istakao, niko ne može da ponižava srpski narod i da gazi Briselski sporazum.

On je naveo da Beograd insistira da se u dijalogu rešavaju sva sporna pitanja i da je bolje da problem imamo za briselskim stolom nego na terenu. Bez razgovora, kako je zaključio, "imamo samo incidente, a Priština smišljeno odbija da razgovara ili fingira da razgovara i gazi sporazume zato što ne želi dijalog".

Podsetimo, poslednji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija održan je 19. jula u Briselu. Ostale vesti

Osmani u Tirani: Prekinuti lanac trgovine ljudima

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na konferenciji u Tirani na temu "Aktuelni trend trgovine ljudima na Balkanu" kazala da se mora prekinuti ovaj lanac pre nego što se unište sudbine još ljudi.

  • 25.05.2022
Davos: Region i geopolitički rizici
Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u toku je sastanak evropskih lidera iz sveta politike i biznisa, kao i predstavnika brojnih međunarodnih organizacina. Sastanku, iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i lideri zemalja Zapadnog Balkana.
  • 25.05.2022
Podrška Švajcarske za SE
Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, s potpredsednikom Švajcarske Alanom Bersetom koji je potvrdio snažnu podršku svoje zemlje zahetvu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 24.05.2022
Ambasadori zemalja Kvinte posetili Visoke Dečane

Ambasadori zemalja Kvinte, SAD, Italije, Nemačke, Francuske i Velike Britanije posetili su danas manastir Visoki Dečani, saopštio je amasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer na svom Tviter nalogu.

  • 24.05.2022
Šubarić se sastala sa šeficom UNMIK-a
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa šeficom UNMIК-a na Кosovu Кarolinom Zijade.
  • 24.05.2022
Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
  • 24.05.2022