Vesti
Politika

Lajčak: Prvo nova vlast, pa nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kaže da se do konačnog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa može doći "u narednim mesecima" ukoliko "obe strane budu spremne da pregovaraju".
Lajčak: Prvo nova vlast, pa nastavak dijaloga
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

Lajčak poručuje i da će prvo morati da se sačeka formiranje nove vlasti u Prištini kako bi se nastavilo sa procesom dijaloga u Briselu.

Lajčak je tokom video razgovora o ”Potencijalima saradanje EU i SAD na Zapadnom Balkanu”, koji je danas organizovala ambasada Nemačke u Vašingtonu, poručio da očekuje da dogovor Beograda i Prištine, jednom kada bude postignut, ”jasno odredi ko, šta i u kom vremenskom roku mora da ispuni” i da ne ostavi "prostor za svojevoljnu interpretaciju", što je, kako kaže, do sada bio slučaj.

"Moramo da osiguramo da se primeni sve što je do sada dogovoreno i da rešimo ono što nije dgovoreno kao što su međusobna finansijska potraživanja i imovinska pitanja", naveo je Lajčak.

On je napomenuo da se proces dijaloga Beograda i Prištine vodi već 10 godina i da je vreme da se finalizuje.

"Ali ako nema volje sa njihove strane mi ih ne možemo nagovarati na sporazum, ali moraju da znaju da nema EU budućnosti bez normalizacije odnosa", poručio je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištne kazao je i da ne može da prejudicira kakva će biti reakcija zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova ukoliko dođe do normalizacije odnosa.

"U kontaktu sam sa njima, oni prate proces i kažu da je ono što je dobro za Srbiju dobro i za njih i da neće biti u kontradikciji sa Srbijom", naveo je Lajčak.

Lajčak je ponovio da dijalog Beograda i Prištine mora biti "iznad dnevne politike" i u Beogradu i u Prištini, a da transparentnost procesa mora da pokaže koliko je dijalog u interesu svih.Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021