Vesti
Politika

Lajčak: Prvo nova vlast, pa nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kaže da se do konačnog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa može doći "u narednim mesecima" ukoliko "obe strane budu spremne da pregovaraju".
Lajčak: Prvo nova vlast, pa nastavak dijaloga
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

Lajčak poručuje i da će prvo morati da se sačeka formiranje nove vlasti u Prištini kako bi se nastavilo sa procesom dijaloga u Briselu.

Lajčak je tokom video razgovora o ”Potencijalima saradanje EU i SAD na Zapadnom Balkanu”, koji je danas organizovala ambasada Nemačke u Vašingtonu, poručio da očekuje da dogovor Beograda i Prištine, jednom kada bude postignut, ”jasno odredi ko, šta i u kom vremenskom roku mora da ispuni” i da ne ostavi "prostor za svojevoljnu interpretaciju", što je, kako kaže, do sada bio slučaj.

"Moramo da osiguramo da se primeni sve što je do sada dogovoreno i da rešimo ono što nije dgovoreno kao što su međusobna finansijska potraživanja i imovinska pitanja", naveo je Lajčak.

On je napomenuo da se proces dijaloga Beograda i Prištine vodi već 10 godina i da je vreme da se finalizuje.

"Ali ako nema volje sa njihove strane mi ih ne možemo nagovarati na sporazum, ali moraju da znaju da nema EU budućnosti bez normalizacije odnosa", poručio je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištne kazao je i da ne može da prejudicira kakva će biti reakcija zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova ukoliko dođe do normalizacije odnosa.

"U kontaktu sam sa njima, oni prate proces i kažu da je ono što je dobro za Srbiju dobro i za njih i da neće biti u kontradikciji sa Srbijom", naveo je Lajčak.

Lajčak je ponovio da dijalog Beograda i Prištine mora biti "iznad dnevne politike" i u Beogradu i u Prištini, a da transparentnost procesa mora da pokaže koliko je dijalog u interesu svih.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021