Vesti
Politika

Lajčak: Prvi susret Vučića i Kurtija možemo očekivati brzo

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa nagovestio da će kroz nekoliko nedelja, doći do prvog susreta između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.
Lajčak: Prvi susret Vučića i Kurtija možemo očekivati brzo
Miroslav Lajčak (Foto arhiva Kim)

Kaže da je ohrabren nedavnom posetom Prištini i Beogradu gde je, kako tvrdi, dobio uveravanja da su lideri spremni da nastave dijalog.

Evropski savet je prošlog petka, obnovio Lajčakov mandat do avgusta 2022. Međutim, prema tvrdnjama visokog predstavnika EU, to ne znači da se proces mora odugovlačiti do tada. On i dalje smatra da je sporazum o normalizaciji odnosa izvodljiv u roku od nekoliko meseci, ali da je za to potrebna politička spremnost lidera. Potrvđuje da neće dozvoliti pokretanje tema koje bi otvorile „Pandorinu kutiju“ te poručuje da je razmena teritorija zatvoreno poglavlje.

Sa Kurtijem na čelu kosovske delegacije u dijalogu, Lajčak smatra da postoji nova situacija, jer će u dijalogu biti dva partnera koji imaju jako snažan mandat.

Na pitanje kada možemo očekivati prvi susret Vučić-Kurti, Lajčak za RSE kaže:

„Mislim da možemo očekivati prvi susret dovoljno brzo, bez nepotrebnog odlaganja. Tako smo se dogovorili sa novim premijerom, gospodinom Kurtijem, treba da završi formiranje institucija. Preostao je izbor predsednika i priprema novog tima. Posle toga očekujemo da su spremni za nastavak. On (Kurti) mi je rekao da je spreman da dođe u Brisel da se sastane sa predsednikom Vučićem, predsednik Vučić mi je rekao da je on spreman da dođe kad god bude pozvan“.

Upitan kako zamišlja taj prvi susret između predsednika Srbije i novog premijera Kosova u kontekstu procesa koji već vodite skoro godinu dana, odgovara:

„Prvo, jako je bitno da su mi tokom mog zadnjeg boravka u Prištini i Beogradu partneri potvrdili da dobro znaju koliko je dijalog važan i da su spremni da nastave taj proces. Naravno, dijalog je proces ne samo normalizacije odnosa, već je i platforma gde se rešavaju problemi koje život donosi. Drugo, imamo novu ekipu. Kad sam se susreo s gospodinom Kurtijem u Prištini, on mi je tada rekao da mora da se upozna sa čitavim procesom, sa tim šta je bilo dogovoreno. To je bio jedan od glavnih ciljeva moje posete. Dogovorili smo se da ćemo se naći još jednom nakon što se on upozna da bismo govorili o tome kako će taj proces da se nastavi. Ja sad čekam taj sastanak da vidimo u kojoj formi ćemo da nastavimo. Nešto je dogovoreno od prethodne vlade. Moramo da vidimo u kojoj meri će se nova vlada identificirati sa dogovorenim, da li će da dođe sa nekim novim predlozima. Naravno, agenda, sadržaj pregovora se dogovara između dve strane, između Prištine i Beograda“.

Upitan da li ima neki vremenski okvir do kad ćete čekati, kaže da smo „imali jako produktivan period između jula i septembra prošle godine“.

„Onda politička situacija na Kosovu nije bila takva da bi dozvolila nastavak i razgovor o ovim temama. Sad, kao što sam rekao, imamo garanciju da su obe strane spremne na nastavak. Nemamo vremena za trošenje. Politički kalendar je takav da nema nekih velikih izbora, nema nikakvih izbora u Srbiji, ima lokalnih izbora na Kosovu na jesen, tako da mi treba da iskoristimo taj politički kalendar i bez izlišnih odlaganja treba da pristupimo pregovorima“, kaže Lajčak i dodaje:

„Premijer Kurti dobija te poruke od svojih evropskih partnera, premijera, dobio je od visokog predstavnika Borela. Znači, on zna da se to od njega očekuje. Rekao sam da nećemo ništa veštački da ubrzavamo. Moraju da se formiraju sve potrebne institucije, imamo skupštinu, imamo vladu, još treba da se izabere predsednik. Mislim da tim već imamo – imamo glavnog pregovarača, imenovanog, odgovornog člana Vlade za dijalog, u timu će više-manje ostati ljudi koji su vodili taj proces. Istorijsko iskustvo, ta memorija je sačuvana tu, tako da ja stvarno mislim da nema razloga da ne bismo nastavili u roku od nekoliko nedelja“.Ostale vesti

Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021
Rakić: Očekujem ubedljivu pobedu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros nakon glasanja da je zadovoljan načinom na koji je izborni dan počeo.
  • 17.10.2021