Vesti
Politika

Lajčak: Protiv sam promene granica

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da plasiranje "non pejper" dokumenata, koji predviđaju promenu granica, nije ništa novo i da se to dešavalo i ranijih godina, prenosi Gazeta ekspres.
 • 04.05.2021
 • 16:06 h
 • Politika
 • Gazeta ekspres, Kosovo Online, Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 202
Lajčak: Protiv sam promene granica
Miroslav Lajčak (Foto Kim arhiva)

Ipak, Lajčak kaže da je kategorično protiv promene granica, dodajući pritom da je "non pejper" koji predviđa promene granica opasna i ideja koja izaziva rat.

"Ne želim da komentarišem ova pisma. Ideja o prekrajanju granica nije nova ideja, već godinama je ovde. Potpuno sam protiv takve ideje. To je potpuno opasno i ideja koja izaziva rat", rekao je Lajčak.

Lajčak je to rekao u razgovoru koji je organizovao Italijanski institut za međunarodne i političke studije na temu "Geopolitičke igre na Balkanu".

Dijalog prioritet i za Beograd i za Prištinu

Miroslav Lajčak kaže da su tokom prošlonedeljnih poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, Briselu, sve strane pokazale jasno opredeljenje da će se lično sastati za par nedelja i definisati nastavak dijaloga.

"Prošle nedelje u Briselu bili smo jasni. Ako je do sada možda i trebalo, sada više nije potrebno da se bilo ko ubeđuje oko važnosti nastavka dijaloga", kaže Lajčak.

Na pitanje o stavu Aljbina Kurtija da "dijalog nije prioritet", Lajčak ocenjuje da je tokom svog dugog diplomastkog staža naučio da "prioriteti biraju tebe, a ne ti prioritete".

"Dijalog je prioritet i za Beograd i za Prištinu. Njihova budućnost je vezana za napredak u evropskoj agendi, a to ide kroz dijalog. Dijalog nije nešto što može da čeka i prisutan je u svemu", poručio je Lajačk.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine dodaje da je normalizacija odnosa neophodna i Beogradu i Prištini, ali i za evropsku budućnost regiona.

"Čekanje je samo odlaganje rešanja do koga mora doći. Verujem da je rešenje dostižno uz političku volju Beograda i Prištine i kroz aktivnu ulogu EU i zemlja članica koje su te koje daju evropsku perspektivu", poručio je Lajačak.

Naglašava da ne želi da spekuliše o rokovima za postizanje konačnog, sveobuhvatnog i pravnooobavezujućeg sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, ali napominje da će do rešenja doći "onoliko brzo koliko su strane u procesu spremena da napreduju".Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
 • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

 • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
 • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

 • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
 • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
 • 17.10.2021