Vesti
Politika

Lajčak priprema novu rundu dijaloga Vučića i Kurtija

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da radi na zakazivanju nove runde dijaloga na visokom nivou u Briselu.
Lajčak priprema novu rundu dijaloga Vučića i Kurtija
Miroslav Lajčak (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

Sa Kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem sastao se pošto je stigao u Prištinu, prenevši da su razgovarali o regionalnoj saradnji, ali da je najvažnija stvar dijalog i trenutno stanje dijaloga.

"Ovde sam tri dana, imaću mnogo sastanaka i procenu ću napraviti na kraju. Kad jednom počnem, još je rano za to. Sada ću se sastati sa potpredsednikom vlade Bisljimijem, kako bismo kasnije razgovarali o detaljima, a kao što znate, sastaću se i sa raznim političkim strankama i čuti šta imaju da kažu", rekao je Lajčak.

Na pitanje da li je razgovarao o otvaranju arhiva na Kosovu, uključujući i one koje se odnose na OVK, slovački diplomata je rekao da ta tema nije otvarana.

Iz sedišta EU je saopšteno da će se tokom posete do 17. septembra Lajčak sastati sa političkim liderima, parlamentarcima, međunarodnom zajednicom, predstavnicima poslovne zajednice i medija, kao i sa mladima.

Lajčak planira da razgovara o trenutnom stanju implementacije sporazuma o dijalogu i o napretku u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

Lajčak sa Bisljimijem o pripremama za dijalog

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je razgovarao sa potpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bisljimijem.

Tema razgovara bila je o predstojećoj rundi dijaloga.

"Sa potpredsednikom kosovske vlade i šefom pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem imao sam detaljnu diskusiju o prošlonedeljnom sastanku u Briselu i razgovarali smo o pripremama za sledeće korake u procesu dijaloga", napisao je Lajčak na Tviter nalogu.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021