Vesti
Politika

Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak

Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Miroslav Lajčak (Foto Kim)

Prema tekstu pozivnice u koji je RSE imao uvid, Lajčak poziva šefove delegacija eksperata iz Kosova i Srbije da se sastanu 27. i 28. septembra.

Na agendu sastanka, kako stoji u pozivnici, Lajčak je stavio i raspravu "o poziciji nevećinskih zajednica na Kosovu, odnosno Zajednici (srpskih opština na Kosovu)".

U istoj pozivnici stoji da se lideri pozivaju na novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou 29. septembra.

Evropski izvori su međutim za RSE upozorili da bez obzira na slanje pozivnica, nastavak dijaloga naredne nedelje ostaje pod znakom pitanja i zavisi od toga da li je kosovska strana spremna da razgovara o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Izvori iz kosovske vlade u Prištini su za RSE potvrdili da je stigao poziv, ali nema potvrde da li će oni otputovati u Brisel na novu rundu, kako ekspertskog tako i političkog dijaloga.

Kako se saznaje iz izvora EU, briselska strana ima problema sa stavom kosovske strane koja sada "ne želi da raspravlja o pitanjima o kojima već postoji saglasnost, što je potvrđeno i na poslednjem susretu Vučić-Hoti", kada su obojica potvrdila da će na narednim susretima, razgovarati o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je 24. septembra da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom jer je taj sporazum zaključen još 2013. godine.

On nije isključio mogućnost da se naredna runda dijaloga Kosova i Srbije u Briselu 28. septembra ne održi, ukoliko zvanični Beograd nastavi da insistira da se pitanje Zajednice ponovo nađe na dnevnom redu.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ZSO "nezaobilazna tema", te da će na tome insistirati srpska strana.

Šef beogradske delegacije u pregovorima na nivou stručnjaka Marko Đurić je 17. septembra, nakon poslednjeg sastanka na nivou eksperata uslovio nastavak dijaloga spremnošću Prištine da počne sa primenom sporazuma o ZSO, koji je postignut 2013. godine, a detalji dogovora su utvrđeni 2015.

Stano ne želi da potvrdi sastanak

Portparol EU nadležan za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano nije želeo da potvrdi slanje pozivnica iz Lajčakovog kabineta.

"Najavićemo naredne sastanke i dnevni red kada to bude prikladno", odgovorio je kratko Stano na upit RSE.

Upitan da potvrdi da na narednom susretu treba da se raspravlja o ZSO, Peter Stano je objasnio da njegov kabinet ne obelodanjuje pitanja koja su vezana za agendu, niti o sadržaju tekućih rasprava koje se vode u okviru dijaloga "jer one čine deo procesa koji bi trebalo da se vodi za pregovaračkim stolom, a ne u javnom domenu".Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020