Vesti
Politika

Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR

Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak (Foto N1)

Peter Stano je rekao da je mandat novog specijalnog predstavnika EU da se postigne "sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, što podrazumeva ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Upitan na konferenciji u Briselu da li će Miroslav Lajčak imati mandat da interveniše i u drugim regionalnim pitanjima, konkretno u odnosima između Srbije i Crne Gore u svetlu Zakona o slobodi veroispovesti, Peter Stano nije dao konkretan odgovor, već je podsetio da se deo mandata Lajčaka odnosni i na poboljšanje dobrosusedskih odnosa i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu.

"Cilj je da se pomogne u prevazilaženju zaostavština iz prošlosti, ali i doprinese efikasnosti i doslednosti EU politike na Zapadnom Balkanu", zaključio je Stano.

Prilikom imenovanja Miroslava Lajčaka za novog Specijalnog predstavnika naglašeno je da će se njegov mandat prvenstveno odnositi na dijalog Beograda i Prištine.

Šef diplomatije EU Žosep Borel je na pitanje Tanjuga o prvim zadacima Lajčaka, odogovorio da će mu on pomagati u ponovnom pokretanju i posvećivanju neophodne pažnje dijalogu Beograda i Prištine.

"Na početku mog mandata sam rekao da je to jedan od mojih prioriteta i stvari gde bi mi morali da se popravimo. Možda nismo rešli izraelsko-palestinski problem, ali trebalo bi da budemo u stanju da rešimo problem u našem neposrednom susedstvu", izjavio je Borel.

Istovremeno, diplomatski izvori navode da se, prilikom određivanja mandata novom Specijalnom predstavniku, Hrvatska zalagala da on bude uključen i u rešavanja pitanja vezanih za BiH.

Dodaje se da se kompromisno rešenje našlo u formulaciji da je Miroslav Lajčak zadužen za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Još je nejasno na koja se to konkretno pitanja može odnositi i gde su linije preklapanja, odnosno razdvajanja resora Specijalog predstavnika EU i komesara za proširenje.Ostale vesti

Novi protest u Zvečanu, Kfor na raskrsnicama
Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.
  • 31.05.2023
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023