Vesti
Politika

Lajčak pisao Kurtiju: Dijalog treba nastaviti

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak napisao je pre nekoliko dana pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, podsećajući ga da bi dijalog između Kosova i Srbije trebalo da se nastavi bez odlaganja.
Lajčak pisao Kurtiju: Dijalog treba nastaviti
Lajčak i Kurti (Foto M.Lajčak-Tviter)

„U svojstvu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, nadam se da ćemo zajedno raditi na sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Čvrsto se obavezujem da ću podržati obe strane da nastave bez odlaganja sastanke u okviru Dijaloga sa Beogradom koji podržava EU. Nastavak dijaloga omogućiće nam napredak koji će doneti koristi za obe strane u godinama koje dolaze", navodi se u pismu Lajčaka.

Dalje je napisao da će uskoro pozvati Kurtija u Brisel da lično razgovara o zajedničkom radu.

U ovom pismu, Lajčak je izrazio uverenje da će Kurtijevo rukovodstvo i njegovo dugo političko iskustvo dodati vrednost institucijama na Kosovu.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021