Vesti
Politika

Lajčak: Očekivali smo više razmevanja za predlog

Sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i izaslanika Nemačke, Francuske i Italije Jensa Plotnera i Emanuela Bonea i Marija Taloa sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem trajao je više do dva sata. Lajčak je u obraćanju medijima nakon sastanka rekao da su očekivali bolje razumevanje prilika koje pruža predlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Lajčak: Očekivali smo više razmevanja za predlog
Predstavnici EU i SAD-a Miroslav Lajčak i Gabriel Eskobar u društvu izaslanika Nemačke, Francuske i Italije Jensa Plotnera, Emanuela Bonea i Marija Taloa ispred kosovske vlade (Foto Kim)

Nakon susreta novinarima se kratko obratio specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Kao što znate, došli smo ovde danas sa veoma jakom delegacijom EU, SAD, i višim predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije, što je samo po sebi signal da smo veoma posvećeni normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a sve pomenute sile su snažno stale iza ove inicijative. Naravno, svrha ovog sastanka sa premijerom Kurtijem bila je da se razgovara o predlogu za normalizaciju, koji smo mu predstavili u septembru, a onda i u decembru", rekao je Lajčak.

Istakao je da su proveli više do dva sata sa premijerom što, kako je naveo, samo govori da je sastanak bio dug, da nije bio lak, ali je bio veoma iskren i otvoren.

"Još je rano za davanje bilo kakvih dramatičnih izjava, zato što smo, kao što znate, na sredini naše misije, i nastavićemo je u Beogradu, tako da nema mnogo toga što mogu da kažem. Ono što svakako želim da kažem u ovom trenutku je da smo očekivali bolje razumevanje prilika koje pruža ovaj predlog. Nadam se da ćemo doći do toga, do potpunog razumevanja, i do potpunog korišćenja potencijala ovog predloga. Nastavićemo da radimo na tome", zaključio je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Posle Prištine "velika petorka" posetiće Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023