Vesti
Politika

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera

"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
Miroslav Lajčak (Foto Kim)

Poslednjeg dana svoje posete Kosovu, Miroslav Lajčak je odgovarao na pitanja novinara. Kazao je da ono što je dogovoreno mora da se sprovede, uključujući i sporazum o ZSO.

"To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo uključujući i ratifikaciju u vašoj Skupštini, stoga postoji jasan princip međunarodnog prava, to što je dogovoreno mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije. Isti je stav i prema Kosovu i prema Srbiji - ono što je dogovoreno mora da se sprovede. Ima još pitanja, ali je za Srbiju to važno pitanje. Ne možemo da bežimo od te teme", rekao je Lajčak.

Na pitanje da li će ZSO biti tema narednog dijaloga, kao što je to pomenuo srpski pregovarač Petar Petković, Lajčak je kazao da je ta tema uvek prisutna u razgovorima dve strane.

"Nema predloga na stolu u ovom trenutku, ali imali smo diskusije po ovom ptianju sa gospodinom Bisljimimjem i gospodinom Kurtijem. To će biti pomenuto na sastaku dva lidera u Briselu ponovo. Uvek to pitanje bude pomenuto, kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak je kazao da će naredna runda dijaloga biti u julu mesecu, a da očekuje da će se tokom leta sastati i lideri na najvišem nivou.

"Za mene bi vitalno bilo da to bude tokom leta u Briselu, ali videćemo. Ima dosta dokumenata o kojima diskutujemo, o nestalima i regionalnoj saradnji", kazao je on.

"Ja sam optimističan ovde. I gospodin Kurti i gospodin Vučić svaki put kažu da su voljni da dođu, ali ono što jeste pitanje da sastanak bude produktivan. Oba lidera su voljna da dođu na sastanke", podvukao je Lajčak. 

On je kazao da "ne želimo sastanke posle kojih ćemo samo da se kritikujemo, već želimo sastanke koji će nešto doneti za građane Kosova i Srbije".

"Imamo neki zalet da idemo sa češćim, redovnijim sastancima na najvišem nivou. Normalizacija je odgovornost lidera, a naš plan je da imamo redvone sastanke između premijera Kurtija i predsednika Vučića".

Lajčak je pohvalio dogovor koji je nedavno postignut po pitanju implementacije sporazuma o energetici.

"Mapa puta koju smo usvojili je dokument koji omogućava da se najzad u potpunosti ispoštuju i sprovedu dva važna sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Ovo ima vrlo jasne rokove i konkretne korake za implementaciju. Sa tim sporazumom koji smo napravili prošle nedelje sada imamo novu situaciju, gde kompanija "Elektrosever" koja je osnovana na Kosovu pod kosovskim zakonima počeće da snabdeva strujom stanovnike u četiri opštine na severu Kosova gde su Srbi većina i to završava jedan period netransparentnih i neregulisanih praksi po ovom pitanju, tako da će svi potrošači na Kosovu imati ista prava, iste obaveze", kazao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine govorio je i sporazumu o registarskim tablicama, istakavši da su obe strane imale "neke svoje opcije" kada je u pitanju rešenje za tablice. Ipak, naglasio je da očekuje dogovor oko ovog pitanja.

"Tablice za kola nisu na agendi dijaloga, kako će to da se reši, zavisi od vaše vlade. Mogli bi da očekujete neku odluku uskoro", rekao je posrednik u dijalogu.

Nakon Prištine gde se susreo sa kosovskim liderima i pregovaračem Besnikom Bisljimije, Lajčak danas putuje na sever Kosova gde će se sastati sa predsednicima četiri opštine sa srpskom većinom, ali i predstavnicima Srpske liste. Predviđeno je da obiđe i administrativni prelaz, a potom putuje u Beograd gde ga očekuju sastanci sa srpskim zvaničnicima.

Osmani: Proces dijaloga da bude usmeren na međusobno priznanje


Predsednica Kosovo Vjosa Osmani Sadriu dočekala je na sastanku specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka, navodi se u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo o poslednjim dešavanjima u procesu dijaloga u Briselu, evropskoj perspektivi Kosova, kao i o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. Osmanijeva je govorila o konstruktivnom angažovanju Kosova u dijalogu sa Srbijom, prenevši jasan cilj kosovskih institucija da proces bude usmeren na međusobno priznavanje. Predsednica Osmani je istakla da je sporazum o sprovođenju energetskog vodiča pozitivan korak u tom pogledu, ističući da je sprovođenje veoma važno.

Na sastanku je Osmanijeva takođe istakla hitnost tretiranja destabilizujućih tendencija u regionu, potencirajući da se poslednji događaji u regionu ne mogu videti samo iz ugla pitanja Zapdnog Balkana, već kao direktno suprotstavljanje vrednostima koje predstavlja Evropska unija i demokratsko društvo, navodi se u saopštenju predsedništva.

S druge strane Lajčak je istakao potrebu za aktivizmom EU na povećanju kredibiliteta procesa proširenja i potvrđivanja evropske budućnosti za Kosovo i Zapadni Balkan. On je istakao da postoji prostor za napredak u okviru dijaloga, a potencirao je stratešku bitnost ovog procesa za EU.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022