Vesti
Politika

Lajčak: Nema rokova za postizanje sporazuma Srbije i Kosova

Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i Evropska unija je bila veoma jasna - normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put, izjavio je sprecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i najavio da uskoro planira posetu Beogradu i Prištini.

Lajčak: Nema rokova za postizanje sporazuma Srbije i Kosova
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

Lajčak je u emisiji portala European Western Balkans „Screening“ rekao da očekuje da se dijalog nastavi čim se oformi vlada Kosova.

„Mi smo spremni da odradimo naš deo, ali brzina postizanja sporazuma je u rukama stranaka. Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati“, naglasio je Lajčak.

On je dodao da je uvek bio protiv veštačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

„Rekao sam da znam detalje procesa i rekao sam da ga je moguće završiti u roku od mesec dana. Mi smo ovde i mi smo ovde za stranke kad god su spremne, ali je na dvema stranama da odluče o brzini“, istakao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, u interesu je Beograda i Prištine da nastave dijalog, a EU je spremna da pomogne i olakša proces.

„Ovde smo da isporučimo rešenja i planiram da posetim Prištinu i Beograd uskoro. Sastaću se sa predsednikom Vučićem, sa budućim premijerom Kurtijem i sa drugim partnerima da prodiskutujemo o nastavku našeg procesa. Moji partneri su ozbiljni političari i oni znaju šta njihovi ljudi očekuju od njih – da ih približe evropskoj budućnosti i oni takođe znaju šta EU očekuje od njih“, istakao je Lajčak.

Na pitanje šta sveobuhvatni sporazum i puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine podrazumevaju, Lajčak je reako da je to na dve strane da odluče i da EU posreduje u procesu, ne diktira ga.

„Naravno, mora postojati volja kod obe strane da se postigne taj sporazum. Ako nema volje, onda nema sporazuma. Ali ako nema sporazuma, onda nema evropske budućnosti“, rekao je Lajčak i dodao da minimum koji Brisel očekuje od dve strane jeste da one ne uvezu otvorena pitanja u evropsku porodicu.

„To znači da morate razrešiti svoja bilateralna pitanja ili svoja regionalna pitanja pre nego što postanete članica. Zbog toga govorimo o normalizaciji odnosa“, naveo je Lajčak.

On je rekao da je EU u kontaktu sa američkom administracijom i da ih oni u potpunosti podržavaju.

„Oni u potpunosti razumeju ovaj proces, oni su iza EU vođstva u ovom procesu i spremni su da odrade svoj deo“, naveo je Lajčak i dodao da je Bajdenova administracija vratila ljude koji poznaju region, koji imaju osećaj zaostavštine i odgovornosti, i koji veruju u blisku saradnju SAD i EU.

Na pitanje da li je Vašingtonski sporazum potpisan pod Trampovom administracijom naškodio procesu dijaloga, Lajčak odgovara da nije ni naškodio, ali nije puno ni pomogao.

„Postoji samo jedan relevantni proces, a to je dijalog pod posredstvom EU. Zašto? Zato što je povezan sa evropskom budućnošću. Nijedna treća strana vas ne može približiti EU. Samo EU“, rekao je Lajčak, uz napomenu da „nema brze popravke i nema lakih rešenja“.

Upitan da li je istina to što vlast u Srbiji često kaže da Srbija nije napredovala u EU integracijama zbog Kosova, Lajčak ističe da to nije istina.

„Evropska unija to ne govori. Proces evropskih integracija ima vrlo jasna pravila i zasnovan je na reformama“, izjavio je Lajčak i dodao da postizanje sporazuma može pomoći Srbiji da brže pristupi EU.

„U slučaju Srbije i Kosova postoji normalizacija odnosa koja je dodatni uslov i koji se ne može zaobići. Zbog toga napredak u dijalogu, a veoma verujem u ono što ću reći, može značajno ubrzati proces evropskih integracija Srbije, ali ne može zameniti proces kao takav. Ne možete zaobići dijalog. Dijalog vas može dovesti do članstva u EU brže, ali članstvo ne zavisi isključivo od dijaloga“, naveo je Lajčak.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021