Vesti
Politika

Lajčak: Ne dolazimo sa ultimatumima

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je nemačko-francuski plan u suštini plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i da sadrži 11 tačaka.
Lajčak: Ne dolazimo sa ultimatumima
MIroslav Lajčak i Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

On je za prištinsku televiziju Kljan Kosova kazao da su te tačke prvo predstavljene obema stranama u septembru, dok su u dokumentu iz decembra uključene primedbe obe strane na prvi nacrt plana.

"Kao što znate sastanak (prošle sedmice) je trajao dva i po sata i bila je široka i duga diskusija i ambicije su da se zaustavi ciklus kriza, kako bismo mogli da se fokusiramo na normalizaciju", rekao je Lajčak.

Upitan koliko je poslednji nacrt plana drugačiji u odnosu na prvi, Lajčak je rekao kako tekstovi predstavljeni u medijima nisu tačni, te da su, kako je kazao, "izmišljeni od određenih ljudi".

Kazao je da je u drugom predlogu bilo promena. Jasno smo rekli "da filozofija predloga ne mora da se menja, jer je filozofija sačinjena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije", rekao je on.

Dodao je da su uvaženi neki od komentara koje su dale obe strane, i to, kako je kazao "oni koji ne menjaju filozofiju teksta".

"I ovo je veoma važno, to je naravno diskusija, to je bila naša rasprava posebno sa Vladom Kosova i predsednikom Srbije i naš cilj je da ih obojicu dovedemo u istu prostoriju i dogovorimo plan", rekao je on.

Lajčak je rekao da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate plan i potpišu ga, te dodao da sporazumom Kosovo mnogo dobija i ne gubi ništa. Kazao je i da predstavnici EU i SAD ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima jer je, kako je naglasio, cilj normalizacija odnosa Prištine i Beograda.

"Sa (obema) stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno", kazao je on.

Kazao je da svi, predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije imaju najbolju nameru da, kako je naveo,"zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije na viši nivo".

On je, govoreći o nacrtu sporazuma koji je objavio beogradski dnevnik Danas, kazao kako je "blizu, ali nije isto". Ocenio je i da je ovaj (francusko – nemački) predlog "ipak najbolji mogući predlog".

"Ovaj predlog je dobar, zaista verujemo da je to najbolji mogući predlog", kazao je on.

Kazao je da je za njega prvi korak "da se fokusira na prvi korak sporazuma", te ukazao da se ne mogu tražiti garancije za peti korak, a da ne bude urađen prvi korak.

"Složili smo se da se svi prethodni sporazumi moraju implemetirati"

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem.

"Vratio sam se na Kosovo da nastavim iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa premijerom Aljbinom Kurtijem i potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem o narednim koracima i putu napred u normalizaciji odnosa sa Srbijom“, poručio je Lajčak u objavi na Tviteru.

Dodao je da su se složili oko sprovođenja svih prethodno preuzetih obaveza u Briselu.

„Takođe smo se složili da svi prethodni sporazumi u dijalogu moraju biti u potpunosti implementirani“, zaljučio je Lajčak.

 Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023