Vesti
Politika

Lajčak: Kosovo treba da implementira sporazume

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine poručio je na kraju svoje posete Prištini da kosovske institucije treba da implemetiraju potpisane sporazume.

Lajčak: Kosovo treba da implementira sporazume
Miroslav Lajčak (Foto Kim)

Lajčak je na konfereniciji za medije kazao da dve strane treba da se usaglase.

"Ukoliko nema volje za sporazum, sporazuma neće biti. Ukoliko nema sporazuma neće biti normalizacije odnosa i neće biti sporazuma bez Asocijacije. Kosovo je preuzelo obavezu, potpisalo je sporazum, Skupština Kosova je ratifikovala sporazum, stoga Kosovo treba da implementira sporazum i deo je procesa, deo je pregovora, deo je dijaloga".

On je rekao da Kosovo treba da implementira sporazume potpisane još 2013. i 2015. godine, i dodao da je tokom svoje posete Kosovu zaključio da u Prištini niko nema problem s tim.

"Sve o čemu je postignut dogovor treba da se implementira i to je jedan od ključnih principa svakog pregovaranja. I nisam sreo nijednog partnera tokom tri dana da ima problema vezano za ovo pitanje. Implementacija će doći sa sporazumom i kompromisom. Ako treba nešto uzeti, treba nešto i dati", zaključio je Lajčak. 

Govoreći o Asocijaciji opština sa srpskom većinom, Lajčak je rekao da je sledeći korak usvajanje statuta.

"Implementacija počinje nakon potpisivanja, ali moramo imati jasnoću šta potpisujemo i šta implementiramo. Imamo dva dokumenta iz 2013. i 2015. godine i mišljenje Ustavnog suda i ja pozivam partnere ovde da na osnovu ova tri dokumenta pripremaju svoje pozicije i da budu spremni da diskutuju. To će se dogoditi kao deo pregovora o sveobuhvatnom sporazumu".

Reagujući na najavu da ukoliko ne bude Zajednice srpskih opština da će Srpska lista napustiti institucije, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je takođe poručio da nema potrebe da Srpska lista napušta kosovske institucije.

Lajčak obišao Merdare

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak obišao je, na putu ka Beogradu, administrativni prelaz Merdare, čiji kapacitet je nedavno proširen.

"Na putu ka Beogradu ponosan sam što obilazim prelaz Merdare izgrađen sa 4,6 miliona evra, a koje sada obe strane u potpunosti koriste, kako je dogovoreno u dijalogu još 2011. godine", napisao je Miroslav Lajčak na svom Tviteru.
Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021