Vesti
Politika

Lajčak: Kosovo treba da implementira sporazume

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine poručio je na kraju svoje posete Prištini da kosovske institucije treba da implemetiraju potpisane sporazume.

Lajčak: Kosovo treba da implementira sporazume
Miroslav Lajčak (Foto Kim)

Lajčak je na konfereniciji za medije kazao da dve strane treba da se usaglase.

"Ukoliko nema volje za sporazum, sporazuma neće biti. Ukoliko nema sporazuma neće biti normalizacije odnosa i neće biti sporazuma bez Asocijacije. Kosovo je preuzelo obavezu, potpisalo je sporazum, Skupština Kosova je ratifikovala sporazum, stoga Kosovo treba da implementira sporazum i deo je procesa, deo je pregovora, deo je dijaloga".

On je rekao da Kosovo treba da implementira sporazume potpisane još 2013. i 2015. godine, i dodao da je tokom svoje posete Kosovu zaključio da u Prištini niko nema problem s tim.

"Sve o čemu je postignut dogovor treba da se implementira i to je jedan od ključnih principa svakog pregovaranja. I nisam sreo nijednog partnera tokom tri dana da ima problema vezano za ovo pitanje. Implementacija će doći sa sporazumom i kompromisom. Ako treba nešto uzeti, treba nešto i dati", zaključio je Lajčak. 

Govoreći o Asocijaciji opština sa srpskom većinom, Lajčak je rekao da je sledeći korak usvajanje statuta.

"Implementacija počinje nakon potpisivanja, ali moramo imati jasnoću šta potpisujemo i šta implementiramo. Imamo dva dokumenta iz 2013. i 2015. godine i mišljenje Ustavnog suda i ja pozivam partnere ovde da na osnovu ova tri dokumenta pripremaju svoje pozicije i da budu spremni da diskutuju. To će se dogoditi kao deo pregovora o sveobuhvatnom sporazumu".

Reagujući na najavu da ukoliko ne bude Zajednice srpskih opština da će Srpska lista napustiti institucije, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je takođe poručio da nema potrebe da Srpska lista napušta kosovske institucije.

Lajčak obišao Merdare

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak obišao je, na putu ka Beogradu, administrativni prelaz Merdare, čiji kapacitet je nedavno proširen.

"Na putu ka Beogradu ponosan sam što obilazim prelaz Merdare izgrađen sa 4,6 miliona evra, a koje sada obe strane u potpunosti koriste, kako je dogovoreno u dijalogu još 2011. godine", napisao je Miroslav Lajčak na svom Tviteru.
Ostale vesti

Poslanici izglasali novu Vladu Srbije
Sa 227 glasova "za" i pet "protiv", poslanici Skupštine Srbije izglasali su novu vladu. Nije bilo uzdržanih, a odsutno je bilo 16 poslanika.
  • 28.10.2020
Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020