Vesti
Politika

Lajčak: Kosovo treba da implementira sporazume

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine poručio je na kraju svoje posete Prištini da kosovske institucije treba da implemetiraju potpisane sporazume.

Lajčak: Kosovo treba da implementira sporazume
Miroslav Lajčak (Foto Kim)

Lajčak je na konfereniciji za medije kazao da dve strane treba da se usaglase.

"Ukoliko nema volje za sporazum, sporazuma neće biti. Ukoliko nema sporazuma neće biti normalizacije odnosa i neće biti sporazuma bez Asocijacije. Kosovo je preuzelo obavezu, potpisalo je sporazum, Skupština Kosova je ratifikovala sporazum, stoga Kosovo treba da implementira sporazum i deo je procesa, deo je pregovora, deo je dijaloga".

On je rekao da Kosovo treba da implementira sporazume potpisane još 2013. i 2015. godine, i dodao da je tokom svoje posete Kosovu zaključio da u Prištini niko nema problem s tim.

"Sve o čemu je postignut dogovor treba da se implementira i to je jedan od ključnih principa svakog pregovaranja. I nisam sreo nijednog partnera tokom tri dana da ima problema vezano za ovo pitanje. Implementacija će doći sa sporazumom i kompromisom. Ako treba nešto uzeti, treba nešto i dati", zaključio je Lajčak. 

Govoreći o Asocijaciji opština sa srpskom većinom, Lajčak je rekao da je sledeći korak usvajanje statuta.

"Implementacija počinje nakon potpisivanja, ali moramo imati jasnoću šta potpisujemo i šta implementiramo. Imamo dva dokumenta iz 2013. i 2015. godine i mišljenje Ustavnog suda i ja pozivam partnere ovde da na osnovu ova tri dokumenta pripremaju svoje pozicije i da budu spremni da diskutuju. To će se dogoditi kao deo pregovora o sveobuhvatnom sporazumu".

Reagujući na najavu da ukoliko ne bude Zajednice srpskih opština da će Srpska lista napustiti institucije, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je takođe poručio da nema potrebe da Srpska lista napušta kosovske institucije.

Lajčak obišao Merdare

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak obišao je, na putu ka Beogradu, administrativni prelaz Merdare, čiji kapacitet je nedavno proširen.

"Na putu ka Beogradu ponosan sam što obilazim prelaz Merdare izgrađen sa 4,6 miliona evra, a koje sada obe strane u potpunosti koriste, kako je dogovoreno u dijalogu još 2011. godine", napisao je Miroslav Lajčak na svom Tviteru.
Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020