Vesti
Politika

Lajčak: Izbori pokazali zrelost institucija

Jučerašnji vanredni parlamentarni izbori na Kosovu pokazali su zrelost institucija, svih relevantnih aktera i političkih partija, naveo je visoki predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
Lajčak: Izbori pokazali zrelost institucija
Miroslav Lajčak (Foto arhiva Kim)

“Jučerašnji izbori na Kosovu pokazali su zrelost institucija, svih relevantnih aktera i političkih partija. Građani su čuli svoj glas i radujem se saradnji sa dolazećom vladom na nastavku dijaloga”, napisao je Lajčak na Tviter nalogu.

 

 

 

Pokret Samoopredeljenje prema preliminarnim rezultatima CIK-a je ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu održanih u nedelju, sa osvojenih više od 48% glasova, zatim slede PDK, DSK, AAK.

Kada su u pitanju srpske stranke, najviše osvojenih glasova prema preliminarnim rezultatima dobila je Srpska lista, 5,27 odsto, što značli i svih 10 mandata u skupštini Kosova.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021