Vesti
Politika

Lajčak iz Prištine odlazi bez datuma za nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je na kraju svoje posete Kosovu rekao da je u Prištini sa visokim zvaničnicima razgovarao o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane i realizaciji već postignutih sporazuma.
Lajčak iz Prištine odlazi bez datuma za nastavak dijaloga
Miroslav Lajčak (Foto arhiva Kim)

Lajčak je na Kosovu boravio od 15. septembra i tokom svoje posete je razgovarao sa premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednicom Kosova Vjosom Osmani, predsednikom Skupštine Kosova Gljaukom Konjufcom, ali i sa predstavnicima opozicionih partija.

Lajčak je na početku posete rekao da je na Kosovo došao kako bi se odredio datum za nastavak političkog dijaloga, ali je 17. septembra napomenuo da taj datum ipak nije određen.

Ponovo je istakao važnost nastavka dijaloga Kosova i Srbije, ali i podvukao da ne može da precizira u kom vremenskom periodu će dve strane postići konačni sporazum.

"Ovo je osetljiv, ozbiljan proces, ali ide napred", rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da prokomentariše otvaranje arhiva u cilju pronalaženja nestalih lica, Lajčak je rekao da o tome nije bilo neke velike rasprave.

Besnik Bisljimi, zamenik premijera Kosova i šef kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom, izjavio je 9. septembra da je na sastanku u Briselu, 7. i 8. septembra, srpska strana pristala da otvori sve arhive, uključujući i one "koje se odnose na Oslobodilačku vojsku Kosova".

"Kosovo je načinilo veliki napredak u mnogim oblastima i mnogo od ovoga može direktno da se pripiše dijalogu, ali zamislite samo dodatne koristi koje Kosovo može da stekne za svoje građane kroz postizanje konačnog sveobuhvatnog Sporazuma o normalizaciji sa Srbijom", istakao je specijalni predstavnik EU na kraju svoje posete Prištini.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021