Vesti
Politika

Lajčak: Isplatile se pripreme za Ohrid

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je sinoć da je lepo videti da su se isplatile nedelje priprema za sastanak na visokom nivou u Ohridu.
Lajčak: Isplatile se pripreme za Ohrid
Sa pregovora u Ohridu (Foto Fejsbuk M. Lajčak)

Miroslav Lajčak je na svom Fejsbuk nalogu podsetio da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti posle 12 sati pregovora potpuno obavezali da poštuju sve članove sporazuma i brzo sprovedu svoje obaveze.

"Nedelja je bila posvećena dijalogu. Počelo je putovanjem u Beograd, gde sam nastavio pripreme za dijalog na visokom nivou sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Tokom sastanka razgovarali smo o Aneksu implementacije i napretku sporazuma", napisao je Lajčak.

Podsetio je da se u Beogradu sastao i sa opozicionim strankama proevropske orijentacije i da mu je bilo drago što je video da većina njih podržava sporazum i njegov značaj.

"Nakon povratka u Brisel, imao sam dan i po na intenzivnim pripremama sa mojim timom, što je kulminiralo jučerašnjim dijalogom na visokom nivou u živopisnom okruženju Ohrida. Tokom sastanka, koji su sazvali visoki predstavnik EU Žozep Borelj i moja malenkost, lideri su se dogovorili o implementaciji Aneksa sporazuma", naveo je Lajčak.

"Sastanak u Ohridu pružio je i odličnu priliku da se upoznamo sa našim partnerima u Severnoj Makedoniji, kojima smo neizmerno zahvalni na gostoprimstvu", poručio je Lajčak.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023