Vesti
Politika

Lajčak: Imamo dogovor!

"Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i put napred", napisao je na Tviteru Miroslav Lajčak.
Lajčak: Imamo dogovor!
Miroslav Lajčak (Foto FoNet Zoran Mrđa)

On se u postu zahvalio Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi.

 

 

U dokumentu koji je objavljen na njegovom Tviter nalogu stoji:

Sastanak glavnih pregovarača 30. septembra 2021. u Briselu
Dogovoreni zaključci

Obe strane su se složile oko sledećih tačaka:

1. Specijalne policijske jedinice koje su trenutno raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak biće uklonjene istovremeno sa blokadama puteva počev od 2. oktobra 2021. u 8:00, a najkasnije do 16:00. KFOR će se rasporediti na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak pre početka istovremenog uklanjanja i ostaće približno dve nedelje radi održavanja bezbednog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja.

2. Od 4. oktobra 2021. u 8:00, režim nalepnica dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU primenjivaće se kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje.

3. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, biće osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. godine u Briselu. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju za format dijaloga na visokom nivou.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021