Vesti
Politika

Lajčak: Imamo dogovor!

"Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i put napred", napisao je na Tviteru Miroslav Lajčak.
Lajčak: Imamo dogovor!
Miroslav Lajčak (Foto FoNet Zoran Mrđa)

On se u postu zahvalio Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi.

 

 

U dokumentu koji je objavljen na njegovom Tviter nalogu stoji:

Sastanak glavnih pregovarača 30. septembra 2021. u Briselu
Dogovoreni zaključci

Obe strane su se složile oko sledećih tačaka:

1. Specijalne policijske jedinice koje su trenutno raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak biće uklonjene istovremeno sa blokadama puteva počev od 2. oktobra 2021. u 8:00, a najkasnije do 16:00. KFOR će se rasporediti na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak pre početka istovremenog uklanjanja i ostaće približno dve nedelje radi održavanja bezbednog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja.

2. Od 4. oktobra 2021. u 8:00, režim nalepnica dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU primenjivaće se kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje.

3. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, biće osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. godine u Briselu. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju za format dijaloga na visokom nivou.Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023