Vesti
Politika

Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Iluatracija (Foto Shutterstock)

Na video-konferenciji "Balkanski dijalozi", u organizaciji "Konkordije", "Ist Vest instituta" i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Palmer je rekao da će SAD ostati angažovane u regionu kako bi se osigurao krajnji cilj, odnosno normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Imamo zajedničke ciljeve i zajedničku viziju za Zapadni Balkan i mi smo partneri po tom pitanju", rekao je Palmer.

Podvukao je da SAD i EU rade zajedno u regionu, ne samo po pitanju Beograda i Prištine.

Palmer je rekao da SAD podržavaju imenovanje Lajčaka i žele da on uspe, ali je ukazao da su carine, koje je Priština uvela na robu iz Srbije, bile prepreka za dijalog.

"Američki napori su doveli do njihovog ukidanja i sada smo u boljem položaju što se tiče dijaloga nego pre šest meseci", objasnio je on.

Palmer je ukazao da je bitno jedinstvo EU i SAD, ali i da je u prošlosti problem bio što su unutar same Unije postojali različiti glasovi, koji su pokazali da je EU podeljena.

Lajčak: Dijalog nema alternativu

Miroslav Lajčak je rekao da je saglasan sa Palmerom da SAD i EU nisu rivali, već da su uvek bili partneri i da su poslednjih godina postignute dobre stvari na Balkanu zbog saradnje EU i SAD.

Kaže da nije ni srećan ni nesrećan zbog toga što nije održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna, o kojem se, dodaje, čulo mnogo, od toga da je istorijski sastanak, do toga da će biti reči samo o ekonomiji.

Lajčak je istakao da dijalog nema alternativu i da nema nijedne osobe koja smatra da je status kvo dobar, ni za Beograd ni za Prištinu.

Kaže da postoji novi trenutak sa novim rukovodstvom EU koje je privrženo Zapadnom Balaknu.

Istakao je da u Beogradu sada postoji vlada koja je snažnija nego ikada, te da, ako sada ne može doći do rezultata, to neće moći nikada.

Lajčak je preneo da je tokom posete Prištini i Beogradu preneo poruke da se dijalog drži po strani političkih poruka i da je neophodno pripremiti javnost.

Kazao je da je predao sve datume i da je sada sve spremno za nastavak dijaloga. Lajčak je poručio da ponavlja članicama EU da je evropska perspektiva jedino što može biti podsticaj, a to nije nešto što može doći iz Beograda ili Prištine.

Istakao je da dijalog ulazi u desetu godinu i da ne želi da bude potrebno daljih 10 godina.

"Važno bi bilo da strane ne posmatraju kosovski problem kao bilateralno pitanje, već pitanje odnosa sa EU", poručio je on.Ostale vesti

Samoopredeljenje prikuplja potpise za obaranje Vlade
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi, međutim, nije precizirao da li će u tome dobiti podršku i drugih političkih stranaka na Kosovu.
  • 06.08.2020
Palmer: Podrška procesu koji predvodi Evropska unija

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova”, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

  • 06.08.2020
Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020