Vesti
Politika

Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Iluatracija (Foto Shutterstock)

Na video-konferenciji "Balkanski dijalozi", u organizaciji "Konkordije", "Ist Vest instituta" i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Palmer je rekao da će SAD ostati angažovane u regionu kako bi se osigurao krajnji cilj, odnosno normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Imamo zajedničke ciljeve i zajedničku viziju za Zapadni Balkan i mi smo partneri po tom pitanju", rekao je Palmer.

Podvukao je da SAD i EU rade zajedno u regionu, ne samo po pitanju Beograda i Prištine.

Palmer je rekao da SAD podržavaju imenovanje Lajčaka i žele da on uspe, ali je ukazao da su carine, koje je Priština uvela na robu iz Srbije, bile prepreka za dijalog.

"Američki napori su doveli do njihovog ukidanja i sada smo u boljem položaju što se tiče dijaloga nego pre šest meseci", objasnio je on.

Palmer je ukazao da je bitno jedinstvo EU i SAD, ali i da je u prošlosti problem bio što su unutar same Unije postojali različiti glasovi, koji su pokazali da je EU podeljena.

Lajčak: Dijalog nema alternativu

Miroslav Lajčak je rekao da je saglasan sa Palmerom da SAD i EU nisu rivali, već da su uvek bili partneri i da su poslednjih godina postignute dobre stvari na Balkanu zbog saradnje EU i SAD.

Kaže da nije ni srećan ni nesrećan zbog toga što nije održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna, o kojem se, dodaje, čulo mnogo, od toga da je istorijski sastanak, do toga da će biti reči samo o ekonomiji.

Lajčak je istakao da dijalog nema alternativu i da nema nijedne osobe koja smatra da je status kvo dobar, ni za Beograd ni za Prištinu.

Kaže da postoji novi trenutak sa novim rukovodstvom EU koje je privrženo Zapadnom Balaknu.

Istakao je da u Beogradu sada postoji vlada koja je snažnija nego ikada, te da, ako sada ne može doći do rezultata, to neće moći nikada.

Lajčak je preneo da je tokom posete Prištini i Beogradu preneo poruke da se dijalog drži po strani političkih poruka i da je neophodno pripremiti javnost.

Kazao je da je predao sve datume i da je sada sve spremno za nastavak dijaloga. Lajčak je poručio da ponavlja članicama EU da je evropska perspektiva jedino što može biti podsticaj, a to nije nešto što može doći iz Beograda ili Prištine.

Istakao je da dijalog ulazi u desetu godinu i da ne želi da bude potrebno daljih 10 godina.

"Važno bi bilo da strane ne posmatraju kosovski problem kao bilateralno pitanje, već pitanje odnosa sa EU", poručio je on.Ostale vesti

Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020
U Severnoj Mitrovici sedam biračkih centara
Na predstojećim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, 29. novembra, građani će glasati na ukupno 27 biračkih mesta, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.
  • 27.11.2020
Skupština u Prištini nije usvojila rezoluciju o nestalima
Skupština u Prištini nije usvojila predlog Rezolucije o nestalima iz interpelacije premijera Avdulaha Hotija, na zahtev narodne poslanice Sarande Bogujevci.
  • 27.11.2020
Bivši sudija Euleksa će svedočiti pred Odborom kosovske skupštine
Bivši Euleksov sudija Malkolm Simons svedočiće na sopstveni zahtev o zloupotrebama u ovoj misiji vladavine prava u vreme dok je on bio njen deo, odlučio je Odbor kosovske skupštine za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i nadzor Agencije protiv korupcije, javlja Koha.
  • 27.11.2020
Hoti: Neću podneti ostavku
Posle objavljivanja pojedinih medija na albanskom jeziku da će kosovski premijer podneti ostavku, to je demantovao sam Avdulah Hoti na svom fejsbuk profilu.
  • 27.11.2020