Vesti
Politika

Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Miroslav Lajčak i Dimitar Kovačevski (Foto Tviter@DKovachevski)

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Kovačevski i Lajčak su se sreli u Bratislavi na marginama Globalnog bezbednosnog foruma GLOBSEK 2023.

Kovačevski je, kako se navodi, ponovio da Severna Makedonija podržava nastavak saradnje i koordinacije sa NATO i EU u regionu u pravcu konsolidacije stabilnosti i ubrzanja evroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku sa Lajčakom, on je istakao posvećenost Vlade Severne Makedonije doprinesu unapređenja regiona, kao i njegovom miru i stabilnosti.

Severna Makedonije je, kako je rekao Kovačevski, čvrsto opredeljena da jača i unapređuje dobrosusedske odnose i da se kroz dijalog i saradnju među državama etablirala kao zemlja koja je faktor stabilnosti u regionu.

Kovačevski je na sastanku istakao da će brzo članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU sprečiti da osetljive tačke u regionu naruše bezbednost i stabilnost, a samim tim i koče ekonomski razvoj regiona.

Prema planu, premijer Severne Makedonije će se na dvodnevnom bezbednosnom skupu u Bratislavi sresti i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023