Vesti
Politika

Lajčak i Gutereš o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Specjalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Briselu sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.
Lajčak i Gutereš o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
Lajčak i Gutereš (Foto Tviter)

Oni su razgovarali o normalizaciji odnosa dve strane.

”Razgovarali smo o proširenju EU na Zapadni Balkan, a posebno o dijalogu o normalziaciji odnosa Kosova i Srbije”, napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Lajčak dodaje da je zadovoljan zbog susreta sa generalnim sekretaorm UN, koji se od juče nalazi u radnoj poseti Briselu.

"Dijalog Beogarada i Prištine je pokrenut nakon usvajanja Rezolucije Generalne skupštine UN 64/298 2010. godine kojom je pozdravljena spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana koji bi trebalo da promoviše saradnju, postigne napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša život ljudi“.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023