Vesti
Politika

Lajčak i Eskobar imali ’teške’ razgovore sa Kurtijem, slede ’simbolične’ mere EU

Države članice Evropske unije (EU) nagovestile su "simbolične" mere protiv Prištine, nakon što su izaslanici EU i Sjedinjenih Država u izveštaju koji su podneli ocenili kao "teške" razgovore sa kosovskim premijerom o deeskalaciji situacije na severu Kosova.
Lajčak i Eskobar imali ’teške’ razgovore sa Kurtijem, slede ’simbolične’ mere EU
Miroslav Lajčak i Gabriel Eskobar (Foto Tanjug)

Predstavnici kabineta specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka podneli su izveštaj pred diplomatama država članica EU o poseti Prištini i Beogradu. Lajčak je tamo bio ove nedelje sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Kako je više izvora sa rasprave potvrdilo za Radio Slobodna Evropa (RSE), zbog nepoduzimanja koraka ka deeskalaciji, jedina neposredna mera koja bi se mogla preuzeti u bliskoj budućnosti protiv kosovskih vlasti jeste otkazivanje sastanka Evropske komisije i Kosova u jednom potkomitetu u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Moguće otkazivanje ovog susreta bi bio način da se iskaže nezadovoljstvo Brisela prema Prištini, zbog nepoštivanja međunarodnih zahteva koji se odnose na deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Evropski i američki izaslanici su u izveštaju ocenili "teškim" razgovore sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti).

Lajčak i Eskobar su preneli kosovskom premijeru međunarodne zahteve koji uključuju povlačenje specijalne policije i novoizabranih gradonačelnika iz opštinskih objekata na severu te organizovanje novih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Prema diplomatskim izvorima, premijer Kurti je izrazio spremnost da nastavi razgovore o merama koje vode ka deesaklaciji ali je "oklevao da potvrdi spremnost" da odmah povuče specijalnu policiju sa pomenutih lokacija.

Sa druge strane, tokom izveštavanja pred predstavnicima država članica EU je navedeno da je prilikom razgovora u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio spremnost da ubedi lokalne Srbe da učestvuju na izborima, "ali pod određenim uslovima". 

Nisu izvesne neke druge mere 

Moguće poništavanje odluke o viznoj liberalizaciji za Kosovo, koja stupa na snagu 1 januara 2024. godine, nije među opcijama, potvrđeno je za RSE iz više diplomatskih izvora.

Kako se saznaje, većina država članica EU smatra da bi takav korak bio preuveličan i kontraproduktivan, te bi bio protiv građana Kosova, a ne protiv onih čiji postupci nisu u skladu sa očekivanjima EU.

Takođe je, prema izvorima RSE, bilo govora i o mogućnosti zamrzavanja nekih programa EU za Kosovo, što takođe nije naišlo na podršku velike većine država članica. 

Kako je došlo do ove situacije?

Do nemira na severu Kosova je došlo nakon što su izabrani gradonačelnici, kosovski Albanci, ušli u opštine objekte na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Kosovski Srbi su bojkotovali lokalne izbore koji su održani 23. aprila i kao rezultat ovih izbora na čelo opština su izabrani predstavnici političkih partija kosovskih Albanaca. Izlaznost na ovim izborima je bila samo 3,5 odsto.

EU nije osporila legalitet ovih izbora, ali je poručila da oni ne „nude trajno rešenje“ za sever Kosova. 

U nemirima na Kosovu krajem maja povređeno je oko 30 pripadnika NATO-ovih mirovnih snaga i srpski demonstranti sa severa Kosova. Za nemire na severu Kosova, EU, ali i Sjedinjene Američke Države, su odgovornost prebacile na kosovsku vladu.

Države članice EU su 3. juna posebnim saopštenjem poručile da će neuspeh u smirivanju situacije na severu Kosova imati negativne posledice. EU spremna da tim povodom sprovede odlučne mere, navodi se u saopštenju 27 zemalja članica EU, objavljenom 3. juna 2023. godine.

Od zvanične Prištine se zatražilo da postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada, te da treba što je pre moguće raspisati prevremene izbore.

Zbog neispunjenja Ohrida, ništa od donatorske konferencije 

Osim simbolične mere na račun kosovskih vlasti zbog toga što ne poduzimaju mere za deeskalaciju situacije na Kosovu, tu je još jedna mera, ovaj put protiv obe strane u dijalogu – zbog neprimene ohridskog dogovora kosovskog premijera i predsednika Srbije.

Države članice EU su saglasne da u ovom trenutku nema prostora za razgovore o organizovanju donatorske konferencije za Kosovo i Srbiju, koja se predviđa dogovorom koji su lideri postigli 27. februara u Briselu i u aneksu o primeni, koji je usaglašen 18. marta u Ohridu. 

U tekstu dogovora se predviđa organizovanje donatorske konferencije, 150 dana nakon postizanja saglasnosti, kako bi se uspostavio finansijski paket za Srbiju i Kosovo, ali bi do isplate došlo jedino nakon što se utvrdi da su sprovedene sve tačke dogovora.

Budući da ni jedna strana nije primenila ni jednu od tačaka, nema raspoloženja u ovom trenutku, za održavanje donatorske konferencije.

Predstavnici više država članica su povodom ovog podvukli da za skidanje sa agende planove o donatorskoj konferenciji odgovornost leži na obe strane, jer ni Priština ni Beograd nisu počeli sa primenom dogovora iz Ohrida i Brisela.

Kosovo i dalje nije primenilo ključnu obavezu sporazuma, koja se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je, neposredno nakon sastanka u Ohridu, potvrdio da Srbija neće primeniti sve tačke postignutog dogovora, pogotovo one koje se odnose na tačku 4 ovog dogoora, koja predviđa da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodne organizacije. Srbija je u maju glasala protiv aplikacije Kosova za prijem u Savet Evrope.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023