Vesti
Politika

Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd

Od 31. januara do 2. februara specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak će zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviti na Kosovu. Dvojica zvaničnika će potom otputovati u Srbiju gde će provesti naredna dva dana.
Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Lajčak i Eskobar će se u Prištini sastati sa političkim rukovodstvom Kosova, liderima političkih partija, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Glavna svrha posete je razgovor o narednim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, uz podršku EU i SAD. Mirolslav Lajčak će se, takođe, sastati sa predstavnicima civilnog društva, a posetiće i integrisani administrativni prelaz Mutivode, saopšteno je medijima iz Kancelarije EU na Kosovu.

Iz američke ambasade u Beogradu je na društvenim mrežama poručeno da će poseta Eskobara uključivati sastanke sa vladinim zvaničnicima i poslovnim ljudima, civilnim društvom i članovima različitih političkih grupa u Srbiji.

“Evropa će biti sigurnija, prosperitetnija i ujedinjenija sa napretkom na Zapadnom Balkanu”, navedeno je na Tviter nalogu ambsada SAD u Beogradu.

Da će do posete visokih zvaničnika Prištini i Beogradu doći, najavio je Radio Slobodna Evropa 19. januara.

Osim sveobuhvatnih napora za oživljavanje procesa pregovora o normalizaciji odnosa, evropski i američki posrednik će, gotovo izvesno, pokrenuti pitanje učestvovanja Srba na Kosovu u izbornim procesima u Srbiji i nastojati pronađe rešenje za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji koji su planirani za 3 april.Ostale vesti

Priština: Milo Đukanović dočekan uz najviše počasti
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je dvodnevnu posetu Kosovu. Na glavnom trgu u Prištini, uz najviše počasti, dočekala ga je predsednica Kosova Vjosa Osmani.
  • 18.05.2022
Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022