Vesti
Politika

Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu
Miroslav Lajčak i Gabriel Eskobar u Prištini (Foto Kim)

Nakon sastanka koji je trajao više od dva sata, Miroslav Lajčak i Gabriel Eskobar, izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan obratili su brojnim medijskim ekipama ispred Vlade Kosova.

"Imali smo dugu, iskrenu i tešku diskusiju sa premijerom o ovim tačkama, i to je sve što mogu da kažem u ovom trenutku, jer sutra nastavljamo sa sastancima, a onda produžavamo za Beograd", kazao je Lajčak.

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar rekao je oko ovog pitanja postoji jedinstvo u čitavoj u transatlantskoj zajednici, SAD, EU, NATO.

"Svaki drugi prijatelj Kosova je izneo isti, identičan zahtev, pa se nadam da će nas čuti. Realnost je da je ovo problem između Srbije i Kosova, ali važnije je da je to pitanje unutrašnje politike Kosova i odnosa između većine i manjine, između vlade i jedne važne manjinske grupe", rekao je Eskobar okupljenim novinarima.

Lajčak je po pitanju funkcionalnosti opština sa novoizabranim gradonačelnicima na severu, rekao da legalnost ne znači legitimnost i sposobnost predstavljanja.

"To je upravo problem koji imamo na severu. U interesu je Kosova i svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalnost, ali i puni legitimitet u predstavljanju".

Odgovarajući na pitanja o sankcijama koje prete Kosovu, Lajčak je objasnio da nije on pominjao konsekvence. "To je pomenuto u izjavi EU dvadesetsedmorke. Želim da kažem da je to veoma redak instrument, jer je to dokument koji je sastavilo 27 zemalja članica, pa je to veoma težak i ozbiljan dokument. Moram da vam kažem da naše zemlje članice čekaju na mene, i na nas, da se vratimo i da ih izvestimo", kazao je on.

Ipak, Eskobar je naglasio da je u Prištinu došao "kao veliki podržavalac Kosova", te u tom smislu izrazio podršku u ime SAD-a. "Mi želimo najbolje za Kosovo. Želimo da Kosovo dostigne sve svoje težnje. Mi smo najveća podrška vašoj bezbednosti, vašoj nezavisnosti, vašem suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Sve što tražim je da budemo saslušani. Poštujemo autoritet vlade Kosova, poštujemo ustavnu strukturu Kosova, i to da nema obaveznog glasanja u ovoj zemlji, ali kao što je gospodin Lajčak rekao, jedna je stvar poštovati slovo zakona, a druga je imati harmoniju između etničkih grupa. Tako da pokušavamo da pronađemo put napre".

Naglasio je i da napade na NATO vojnike apsolutno treba osuditi, a da ljudi koji to rade treba da odgovaraju.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023