Vesti
Politika

Lajčak: Fokusirati se na suštinu

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak će na Bledu imati odvojene razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
Lajčak: Fokusirati se na suštinu
Miroslav Lajčak (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine kazao je da će imati te razgovore u cilju priprema sastanka glavnih pregovarača.

Lajčak je kazao da je svaki razgovor potreban jer se na terenu dešavaju stalno nove stvari.

„Treba da se dogovorimo kako da pripremamo sastanak glavnih pregovarača, teme i pitanja tog susreta. Život ide dalje i mi treba da pratimo događaje“, objasnio je on.

Upitan kako komentariše poruke iz Prištine vezane za dijalog, kazao je da poruke ne treba da komenatrišemo, već da je potrebno fokusirati se na suštinu.Ostale vesti

Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022
Popov: Stanje nezavršenog rata
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov je gostujući u emisiji „Slobodno srpski“ kao da je u poslednjih 10 godina “polako, ali sigurno krenula oštrija retorika i zaoštravanje odnosa u regionu”, tačnije zemljama bivše SFRJ. Prema njegovim rečima narodi bivše Jugoslavije žive u stanju regresije.
  • 23.05.2022