Vesti
Politika

Lajčak: Fokusirati se na široki plan

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Miroslav Lajčak dolazi na sastanak sa predstavnicima Srba u Severnu Mitrovicu (Foto arhiva Kim)

U intervjuu za prištinsku televiziju Kanal 10 on je rekao da je uz nedavno stvorene tenzije bilo nemoguće da se stranke fokusiraju na normalizaciju odnosa.

"Prvo, poslednjih pet meseci radimo sa rokovima, uvek smo suočeni sa rokom koji rizikuje da ima ozbiljne posledice po stabilnost i bezbednost na terenu. Jednom smo imali 1. avgust, pa 1. septembar, 1. novembar i 21. novembar. Tako da smo potrošili mnogo vremena i energije da se pobrinemo da održimo mir na terenu, posebno na severu Kosova. I naravno, bilo je nemoguće fokusirati se na druga pitanja, posebno na najvažnije pitanje, a to je normalizacija odnosa", naveo je Lajčak.

Prema njegovim rečima, najnovijim sporazumom od 23. novembra izbegava se dalja eskalacija tenzija.

On je rekao da će francusko-nemački predlog biti glavni fokus na predstojećim sastancima u Briselu.

"Hitno ćemo se fokusirati na normalizaciju odnosa na osnovu predloga koji sam u septembru izneo premijeru Kurtiju i predsedniku Vučiću uz snažnu podršku predstavnika Nemačke i Francuske. Dakle, ovo je veoma važan sporazum", dodao je Lajčak.Ostale vesti

Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023
U izveštaju na sajtu Vlade Srbije navedeno „Republika Kosovo“, pa ispravljeno
Deo opozicije ukazao je večeras da je na engleskoj verziji sajta vlade u izveštaju o sednici Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio detalje nemačko-francuskog predloga Kosova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine u tački dva sporazuma koja se tiče formiranja ZSO napisano "Republika Kosovo".
  • 05.02.2023