Vesti
Politika

Lajčak: EU samo posreduje, strane da odluče o agendi

Učesnici u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, iduće nedelje, čuće od EU da dve strane same odlučuju o parametrima, agendi i ishodu kojim se ide u tim razgovorima, najavio je danas izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. On je, u okviru diskusije na Evropskom forumu Vahau, na temu Zapadnog Balkana, rekao da je EU posrednik u dijalogu, koji osigurava samo da dogovor bude u skladu sa evropskim vrednostima.

Lajčak: EU samo posreduje, strane da odluče o agendi
Miroslav Lajčak (Foto arhiva Kim)

"Taj proces ima veze sa evropskim procesom. Mi nismo tu samo da serviramo kafu, već da osiguramo da se dva partnera približe EU", objasnio je on.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc rekla je da je bitno da se vodi dijalog, a ne trijalog i da Priština želi da EU bude u tom procesu neutralni posrednik.

"Želimo da budemo konkretni i da u Briselu razgovaramo o međusobnom priznanju. O tome govori i predsednik SAD Džozef Bajden, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel kada priča o ishodu procesa dijaloga", podvukla je ona.

Gervala-Švarc kaže da iduće nedelje predstavnici Prištine putuju u Brisel da bi razgovarali upravo o međusobnom priznanju.

"To se može postići ako oba partnera dijalog shvate ozbiljno. Ako to nije slučaj ne treba putovati u Brisel i nastaviti dosadašnju diplomatiju slikanja, jer to nije vodilo nikakvim rezultatima", ukazuje ona, dodajući da ipak smatra da su pred nama "dobra vremena".

Navela je da ne treba govoriti o granicama, već, kako kaže, vrednostima i to evropskim i dodala da se u dijalogu do sada nisu postigli nikakvi sporazumi u korist građana.

"Videli smo da se govorilo o istorijskim sporazumima iz Brisela, iako u njima nije bilo ništa istorijsko", rekla je Gervala-Švarc.

Sa tim se nije složio Lajčak, koji je podsetio da pre Briselskog sporazuma Kosovo nije moglo da učestvuje pod svojim imenom u međunarodnim forumima, a to sada čini, uz zvezdicu.

Dodao je i da Kosovo nije imalo ni međunarodni pozivni broj, nije moglo samo da ubira poreze, da su zahvaljujući Briselskom sporazumu ukinite paralelne strukture na severu.

"Dijalog je put za rešavanje problema i zato je potreban i u budućnosti. Iduće nedelje imaćemo prvi susret novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Očekujemo da se usaglase oko napretka procesa", objasnio je Lajčak.

Rekao je da se proces mora završiti normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

Gervala Švarc, na to, je odgovorila da je Kosovo i pre Briselskog sporazuma imalo svoje ime, nebitno da li je sada zvezdica pored.

Podsetila je da Kosovo sutra obeležava 22 godine od završetka "rata", što je za Prištinu, dodaje, važna godišnjica.

"Nije NATO intervenisao na Kosovu zbog kršenja ljudskih prava, već zato što se sprovodio genocid. Taj genocid sproveden je ne samo na Kosovu, već i u BiH", tvrdi ona.

Gervala Švarc, uz to, ocenjuje da je, kako kaže, samo Kosovo problem u regionu, onda bi BiH imalo bolju evropsku perspektivu nego danas.

"Veoma smo obazrivi u vezi predloga po uzoru na BiH koji bi doneli potpunu blokadu. Ako želite da nas uplašite onda pričajte samo o RS", poručila je ona.

Lajčak je rekao da niko, 2003. nakon Samita u Solunu, nije ni pomislio da će 18 godina kasnije i dalje zemlje regiona biti izvan EU.

"Status kvo ne doprinosi napretku na putu približavanja EU", naglasio je Lajčak.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ukazao je da je proces približavanja Zapadnog Balkana izgubio na dinamici i da se mora raditi kako bi se vratio elan, jer je to geopolitička potreba.

"Nije moguće u potpunosti prevazići sve razdore u svim zemljama Zapadnog Balkana, a ako se povučemo doći će na naše mesto drugi, i to nije ono što bi hteli. To je najevropskiji region", podvukao je on.

Istakao je da je u evropskom interesu da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice.

"Najvažniji geopolitički cilj EU mora biti približavanje Zapadnog Balkana. Treba da prestanemo da pričamo samo o Bliskom Istoku. Zapadni Balkan je naš zadatak", poručio je on.

Šef slovenačke diplomatije Anže Logar rekao je da je Zapadni Balkan predvorje EU, i da niko ne želi da ispred kuće prostor pripada nekom drugom.

"Zato smo se odlučili da u prioritete predsedavanja EU uvrstimo neformalni Samit o Zapadnom Balkanu u oktobru, koji bi trebalo redovno da se održava", podvukao je on.

Prethodno je guvernerka austrijske pokrajine Donja Austrija Johana Mikl Lajtner poručila da EU bez Zapadnog Balkana nije kompletna i poručila da poglavlja moraju biti otvorena i odrađena.

"Time podstičemo zajedništvo, uklanjamo egoizme i stvaramo prijateljstva u Evropi", zaključila je ona.Ostale vesti

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022
Šubarić: Pokrenut postupak za poništenje odluke o razmeni zemljišta
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić saopštila je večeras da je zajedno sa odbornicima Skupštine opštine i uz konsultacije sa predsedavajućim SO, a uvažavajući interese naroda,  pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine donete na sednici 28. septembra.
  • 05.10.2022
SE: Završen sastanak, nije otpočela procedura prijema Kosova

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zakljucka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi, rekla je za Tanjug šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović .

  • 05.10.2022
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
  • 04.10.2022
Poslanica Manojlović traži poništenje odluke o razmeni zemljišta
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović pozvala je odbornike Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnicu Ljiljanu Šubarić da ponište, kako je navela, vrlo štetnu odluku o razmeni nepokretne imovine između Opštine Gračanica i Redže Šošija.
  • 04.10.2022
Ambasada Ukrajine: Manipulacija Kremlja Kosovom
Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi "kosovski presedan" za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.
  • 04.10.2022