Vesti
Politika

Lajčak, Eskobar i predstavnici Nemačke, Francuske i Italije danas na Kosovu

Na Kosovo danas dolazi evropsko-američka petorka zadužena za dijalog Beograda i Prištine. Predviđen je sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
Lajčak, Eskobar i predstavnici Nemačke, Francuske i Italije danas na Kosovu
Miroslav Lajčak i Gabriel Eskobar (Foto Fonet)

Kako je najavljeno iz Vlade Kosova, premijer Albin Kurti dočekaće danas u 10 časova specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, te savetnike za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, Jensa Plotnera i Emanuela Bonea, ali i diplomatskog savetnika premijera Italije Frančeska Marije Taloa.

Sa evropskim zvaničnicima na Kosovo dolazi i zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih država za evropska i evroazijska pitanja i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Zvaničnici će se sastati u zgradi Vlade.

Nakon Prištine petorka putuje u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023