Vesti
Politika

Lajčak: Dogovor BG i PR moguć i za par meseci ako ima volje

Izaslanik EU za Dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak izjavio je da je sporazum "tehnički apsolutno ostvariv u roku od nekoliko meseci, ako dve strane to žele... imaju političku volju" i predočio da članice Unije očekuju da se bez odlaganja nastavi dijalog i "ostvari brz napredak u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu".
Lajčak: Dogovor BG i PR moguć i za par meseci ako ima volje
Miroslav Lajčak (Foto Kim arhiva)

U intervjuu agenciji Beta Lajčak je naglasio da čelnici i u Prištini i u Beogradu za to moraju „uložiti napore i politički kapital“, imati političku volju i odvažnost, kao i „mandat od naroda, a to znači poverenje, podršku i razumevanje svojih naroda za pitanja o kojima se pregovara za teške odluke koje predstoje“.

„Međutim“, stavio je do znanja izaslanik EU, „pitanja o kojima se razgovara, brzina i napredak zavise od volje dve strane, a EU je tu da zajamči da će sve o čemu se postigne sporazum biti u skladu s međunarodnim pravom, vrednostima i normama EU“.

Države članice EU očekuju neodložni nastavak i brz napredak ka sporazumu, „s tim da istovremeno svi dosad postignuti sporazumi budu uvaženi i sprovedeni“, istakao je Lajčak i podvukao da se sporazumom „moraju naći postojana rešenja za otvorena pitanja i doprineti stabilnosti celog Zapadnog Balkana“.

Na pitanje šta očekuje od nastavka dijaloga ako srpski predsednik Aleksandar Vučić uslovljava pregovore sprovođenjem odredbe Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština s izvršnim ovlašćenjima, dok kosovski premijer Aljbin Kurti to odbija i kaže da je glavno pitanje nestalih lica, a da je prvo načelo za dijalog da se mora prihvatiti nezavisnost Kosova, Lajčak je rekao da je EU posrednik a da napredak zavisi od dve strane.

„EU je posrednik iz jednostavnog razloga, a to jeda obezbedi da Kosovo i Srbija napreduju na svojim putevima ka Evropi, ali pitanja o kojima se raspravlja, brzina i napredak zavise od volje dve strane… EU je tu, dakle, da zajamči da će sve o čemu se postigne sporazum biti u skladu s međunarodnim pravom, vrednostima i normama EU, dok je istovremeno istina da države članice EU očekuju da se dijalog neodložno nastavi i da dve strane ostvare brz napredak u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu, tako da ujedno svi raniji sporazumi moraju biti uvaženi i sprovedeni“, rekao je.

Lajčak je naveo da smatra da je njegovo ključno ostvaranje tokom godine u svojstvu specijalnog izaslanika za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja to što je došlo do obnove dijaloga u julu 2020, posle prekida od 20 meseci.

„To nije bilo lak zadatak, a mi smo takođe uspeli u tome da se tom procesu postavi jasan okvir, a to je postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije … u skladu s međunarodnim pravom i tekovinama, uz postojana rešenja za otvorena pitanja“.

Zamoljen da kaže kako gleda na svoje napore da pospeši dobrosusedske odnose, pomirenje i jasnije sagledavanje na Zapadnom Balkanu onog što EU čini da podrži regiona ka približavanju Uniji, Lajčak je odgovorio da je on, uprkos krizi oko pandemije koronavirusa, uspeo da dođe u region, ali „kad je reč o uočavanju u javnosti regiona kakva je uloga EU, to se još ne shvata valjano“.

Evropski zvaničnik je skrenuo pažnju na to da je „skoro zaprepašćujuće da EU jeste najvažniji trgovinski partner, investitor, davalac finansijske pomoći i podrške, a da se to u regionu ne uočava“.

„Ispada da samo po sebi dolazi da EU gradi puteve, železnice i autoputeve, pomaže reforme, ulaže u društveni i ekonomski razvoj, zelenu tranziciju ili digitalni preobražaj, pruža bitnu pomoć za (borbu protiv) kovid-19“, napomenuo je Lajčak,

Kako je zaključio, „poreski obveznici u EU plaćaju za sve to, što je opipljiv znak solidarnosti i zainteresovanosti Evropske unije za region“.Ostale vesti

Zatvorena birališta nakon referenduma
Birališta u Srbiji, gde su se građani tokom dana izjašnjavali da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, zatvorena su u 20 časova.
  • 16.01.2022
Do 18 časova na referendumu u Srbiji glasalo 25,25 odsto birača
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je do 18 časova na teritoriji cele Srbije glasalo 25,25 odsto birača.
  • 16.01.2022
Članovi ’’Srpskog opstanka’’ pokušali da glasaju u pošti, policajac ih nije pustio
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" odrzala je protest u centru Kosovske Mitrovice tokom kojeg je 15-ak aktivista prošetalo od spomenika knezu Lazaru do glavnog ibarskog mosta noseci transparent "S Gazivoda svice zora, nismo mi dijaspora - ne 16. 1. 2022".
  • 16.01.2022
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
  • 16.01.2022
I u Štrpcu i Kuscu mirni protesti Srba
Mirni protesti povodom zabrane kosovskih institucija u Prištini o održavanju referenduma na Kosovu održani su i u Štrpcu i Kuscu.
  • 16.01.2022
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su jutros krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.
  • 16.01.2022