Vesti
Politika

Lajčak: Dogovor BG i PR moguć i za par meseci ako ima volje

Izaslanik EU za Dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak izjavio je da je sporazum "tehnički apsolutno ostvariv u roku od nekoliko meseci, ako dve strane to žele... imaju političku volju" i predočio da članice Unije očekuju da se bez odlaganja nastavi dijalog i "ostvari brz napredak u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu".
Lajčak: Dogovor BG i PR moguć i za par meseci ako ima volje
Miroslav Lajčak (Foto Kim arhiva)

U intervjuu agenciji Beta Lajčak je naglasio da čelnici i u Prištini i u Beogradu za to moraju „uložiti napore i politički kapital“, imati političku volju i odvažnost, kao i „mandat od naroda, a to znači poverenje, podršku i razumevanje svojih naroda za pitanja o kojima se pregovara za teške odluke koje predstoje“.

„Međutim“, stavio je do znanja izaslanik EU, „pitanja o kojima se razgovara, brzina i napredak zavise od volje dve strane, a EU je tu da zajamči da će sve o čemu se postigne sporazum biti u skladu s međunarodnim pravom, vrednostima i normama EU“.

Države članice EU očekuju neodložni nastavak i brz napredak ka sporazumu, „s tim da istovremeno svi dosad postignuti sporazumi budu uvaženi i sprovedeni“, istakao je Lajčak i podvukao da se sporazumom „moraju naći postojana rešenja za otvorena pitanja i doprineti stabilnosti celog Zapadnog Balkana“.

Na pitanje šta očekuje od nastavka dijaloga ako srpski predsednik Aleksandar Vučić uslovljava pregovore sprovođenjem odredbe Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština s izvršnim ovlašćenjima, dok kosovski premijer Aljbin Kurti to odbija i kaže da je glavno pitanje nestalih lica, a da je prvo načelo za dijalog da se mora prihvatiti nezavisnost Kosova, Lajčak je rekao da je EU posrednik a da napredak zavisi od dve strane.

„EU je posrednik iz jednostavnog razloga, a to jeda obezbedi da Kosovo i Srbija napreduju na svojim putevima ka Evropi, ali pitanja o kojima se raspravlja, brzina i napredak zavise od volje dve strane… EU je tu, dakle, da zajamči da će sve o čemu se postigne sporazum biti u skladu s međunarodnim pravom, vrednostima i normama EU, dok je istovremeno istina da države članice EU očekuju da se dijalog neodložno nastavi i da dve strane ostvare brz napredak u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu, tako da ujedno svi raniji sporazumi moraju biti uvaženi i sprovedeni“, rekao je.

Lajčak je naveo da smatra da je njegovo ključno ostvaranje tokom godine u svojstvu specijalnog izaslanika za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja to što je došlo do obnove dijaloga u julu 2020, posle prekida od 20 meseci.

„To nije bilo lak zadatak, a mi smo takođe uspeli u tome da se tom procesu postavi jasan okvir, a to je postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije … u skladu s međunarodnim pravom i tekovinama, uz postojana rešenja za otvorena pitanja“.

Zamoljen da kaže kako gleda na svoje napore da pospeši dobrosusedske odnose, pomirenje i jasnije sagledavanje na Zapadnom Balkanu onog što EU čini da podrži regiona ka približavanju Uniji, Lajčak je odgovorio da je on, uprkos krizi oko pandemije koronavirusa, uspeo da dođe u region, ali „kad je reč o uočavanju u javnosti regiona kakva je uloga EU, to se još ne shvata valjano“.

Evropski zvaničnik je skrenuo pažnju na to da je „skoro zaprepašćujuće da EU jeste najvažniji trgovinski partner, investitor, davalac finansijske pomoći i podrške, a da se to u regionu ne uočava“.

„Ispada da samo po sebi dolazi da EU gradi puteve, železnice i autoputeve, pomaže reforme, ulaže u društveni i ekonomski razvoj, zelenu tranziciju ili digitalni preobražaj, pruža bitnu pomoć za (borbu protiv) kovid-19“, napomenuo je Lajčak,

Kako je zaključio, „poreski obveznici u EU plaćaju za sve to, što je opipljiv znak solidarnosti i zainteresovanosti Evropske unije za region“.Ostale vesti

CIK ograničava troškove političkih partija tokom predizborne kampanje

Centralna izborna komisija donela je odluku da ograniči troškove političkim subjektima za kampanju za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra.

  • 20.06.2021
Političke stranke mogu potrošiti do 950.633 evra za loklane izbore
Centralna izborna komisija odobrila je na subotnjem sastanku novčana ograničenja potrošnje političkih subjekata za lokalnu izbornu kampanju 17. oktobra. Prema odluci CIK-a, gornja granica rashoda je u iznosu od 950.633 evra.
  • 19.06.2021
Od danas prijava političkih partija za lokalne izbore na Kosovu
Prijava za sertifikaciju političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata koji žele da učestvuju u Lokalnim izborima na Kosovu biće moguća od danas do 16. avgusta, saopšteno je iz CIK-a.
  • 18.06.2021
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
  • 18.06.2021
Guterešu i drugi mandat generalnog sekretara UN
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.
  • 18.06.2021
Brnabić: Region frustriran odnosom EU prema proširenju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona, dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

  • 18.06.2021