Vesti
Politika

Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci

Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Miroslav Lajčak i Vjosa Osmani (Foto Kim)

Završen sastanak Hotija i Lajčaka

Specijalni izaslanik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas se sastao sa aktuelnim premijerom Avdulahom Hotijem.

Lajčakova poseta Hotiju bila je neposredno nakon sastanka sa predsednicom Vjosom Osmanijem.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Avdulah Hoti je na Fejsbuk nalogu objavio da se zahvaljuje Lajčaku na dosadašnjoj saradnji u posredovanju u dijalogu sa Srbijom i poželio mu uspeh u finalizaciji ovog procesa.

"Od jula 2020. godine nastavljen je dijalog zasnovan na tri osnovna principa: razgovaraće se o konačnim sporazumima sa međusobnim priznanjem, o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova se ne može pregovarati, Ustav Kosova je nepovrediv“ napisao je Hoti.

“Potreban je dijalog koji tretira pitanja koja su bitna za svakog građanina Kosova. Dijalog će se nastaviti”, poručio je Lajčak nakon sastanka sa Vjosom Osmani.

On je tokom obraćanja uputio četiri poruke. Prva od njih je čestitka institucijama i narodu Kosova na izborima koji su prvi put održani bez pripadnika međunarodne zajednice unutar procesa. Druga poruka je da su EU i SAD u partnerstvu, pa je sa dolaskom administracije predsednika Bajdena to partnerstvo ojačano. Lajčak je uputio i podršku izbornom programu Kurtija i Osmanijeve u vezi sa najavom otvaranja novih radnih mesta i borbom protiv kriminala i korupcije. Četvrta poruka je da države članice EU, ali i SAD, očekuju nastavak procesa dijaloga, "koji je važan".

Lajčak je napomenuo da proces dijaloga može da se završi i za nekoliko meseci, te da više nisu u pitanju godine. On smatra da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu (napred).

"Verujem da će se sporazum završiti (postići) za vreme mandata Kurtija i Osmanijeve", rekao je Lajčak.

"Važno je imati političko jedinstvo na Kosovu, dijalog nije odgovornost samo jedne političke strane, ili Vlade, već svih političkih partija koje treba da shvate da mi želimo da vidimo da su se i one pridružile tome, ali i civilno društvo", zaključio je.

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani je tokom jutrošnjeg sastanka sa Miroslavom Lajčakom istakla da proces dijaloga Beograda i Prištine treba da se završi recipročnim priznanjem "u aktuelnim granicama Kosova i sa aktuelnim Ustavom".

"Veoma je bitno da se, kada se konstituišu nove institucije, infromacije o procesu koji traje 10 godina, upute i novim institucijama kako bi se razmatralo o postignutim sporazumima i kako bi se videlo dokle se stiglo sa njihovim sprovođenjem, ali i koji delovi nisu sprovedeni. A iz dosadašnjih ocena se vidi da Srbije nije ispunila veći deo tih sporazuma”, rekla je Osmanijeva, dodajući da “nezavisno od toga što Srbija nije tražila izvinje za počinjene zločine, Kosovo aktivno već 10 godina učestvuje u dijalogu”.

Kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, Osmanijeva je kazala da će se poštovati odluka Ustavnog suda.

“Mi smo uvek poštovali odluke Ustavnog suda, i kada nam se one nisu svidele. Veoma je bitno da smo izgradili tradiciju poštovanja svih tih odluka”, navela je Osmanijeva.

Nakon sastanka sa Vjosom Osmani, Lajčak se sastao i sa aktuelnim premijerom Avdulahom Hotijem. Dok se tokom dana očekujuju i razgovori sa liderima političkih stranaka.

Lajčak je sinoć doputovao na Kosovo i najpre se sastao sa predsednikom Samoopredeljenja i kandidatom za novog premijera Kosova Aljbinom Kurtijem.

Miroslav Lajčak će na Kosovu će boraviti od 1. do 3. marta, potom u Srbiji 3. i 4, a na kraju balkanske turneje, u Crnoj Gori 4. i 5. marta.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021