Vesti
Politika

"Lajčak će umeti da pokrene dijalog BG i PR"

Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
Žozep Borel (Foto Imago images)

Novoimenovani specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak od petka počinje sa radom na svojoj poziciji, a Borel je ocenio da je ukidanje tarifa od strane Prištine dobra vest koja će biti od pomoći.

"Miroslav Lajčak će već danas početi sa poslom Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine. Ne mogu da kažem kakvi su njegovi planovi, ali trenutne teškoće u putovanju će svakako usporiti neposredne napore", izjavio je Žozep Borel.

Borel je rekao da će Lajčak pomoći kako bi EU posvetila dužnu pažnju problemu Kosova i naglasio da je dijalog Beograda i Prištine jedan od njegovih prioriteta od samog početka mandata.

"Možda ne možemo da rešimo konflikt između Izraela i Palestine, ali moramo biti u stanju da rešimo ovaj konflikt u našem neposrednom susedstvu, problem koji pogađa jednu državu i Kosovo, koje nije priznato od strane svih članica EU, ali sa kojim imamo sporazume o saradnji", dodao je on.

Sporazum dve strane bi otvorio put ka Evropi, rekao je šef evrospke diplomatije i zaključio da je imenovanje Miroslava Lajčaka za Specijalnog predstavnika EU za dijalog "ulaganje koje će doneti profit".Ostale vesti

Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020