Vesti
Politika

Lajčak: Blizu dogovor o nekim temama

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je u intervjuu za RTK da je veoma blizu dogovor dve strane o nekim konkretnim tema, istakavši da su u svakodnevnom kontaktu sa institucijama Kosova i Srbije kako bi se pronašlo rešenje za održavanje izbora na Kosovu koji su raspisani u Srbiji za 3. april.
Lajčak: Blizu dogovor o nekim temama
Miroslav Lajčak (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Lajčak je rekao da se bliži dan izbora, tako da se vrlo brzo mora postići politički dogovor između Kosova i Srbije koji ne bi narušio ustavnost Kosova i koji bi omogućio kosovskim Srbima da ostvare svoje pravo glasa.

"Ne mogu da kažem da sastanak nije održan, jer smo 11 sati zajedno razgovarali o različitim temama i pitanjima, odvojeno sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem", rekao je Lajčak.

Kazao je da nije tajna da su očekivanja razičita i za Kosovo i za Srbiju.

Lajčak je rekao da je pitanje nestalih veoma osetljiva tema koja ne zahteva samo političko opredeljenje.

"Pitanje nestalih je osetljivo humanitarno pitanje i ono je u interesu obe strane, i za Kosovo i za Srbiju. EU želi da reši sudbinu hiljada nestalih. I zbog toga želimo da se dogovorimo o merama i mehanizmima za ubrzanje ovog procesa rada i suštine celog ovog pitanja", rekao je Lajčak.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022