Vesti
Politika

Lajčak: Beograd i Priština još uvek daleko od približavanja stavova

Posrednik Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da su te dve strane još daleko od približavanja stavova, ali da rade "trilateralni posao na rešavanju tog pitanja".
Lajčak: Beograd i Priština još uvek daleko od približavanja stavova
Miroslav Lajčak (Foto Kim)

U ekskluzivnom intervjuu za prištinsku TV Klan Kosova, Lajčak je govorio o procesu u kojem posreduje, iz svog ugla, objašnjavajući stavove stranaka i vreme kada se može potpisati konačni sporazum dve strane i koji su preduslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se to dogodilo.

"Kao posrednik, nije na meni da kažem Kosovu i Srbiji da to urade. Nalaženje zajedničkog jezika je potrebno da bi obe strane imale malo koristi za svoj narod. To je ono što radimo za pregovaračkim stolom", rekao je Lajčak.

On je, između ostalog, rekao da se "sveobuhvatan sporazum ne može postići bez razgovora o pitanju statusa".

"Obe strane to znaju i izrazile su svoje stavove o tome. Međutim, moramo da izgradimo zajednički sporazum o ostalim elementima sporazuma, kako bismo bili spremni da razgovaramo o statusu", ukazao je on.

Lajčak je rekao da obema stranama mora da bude jasno kako će sveobuhvatni sporazum izgledati u celini, da bi se o njemu vodile suštinske rasprave, ali da još nisu stigli do tog trenutka.



Ostale vesti

Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021