Kvinta poziva Kosovo i Srbiju na razgovore i uklanjanje prepreka

Vlade zemalja Kvinte pozvale su Kosovo i Srbiju da obnove dijalog pod okriljem EU i traže od obeju strana da uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan u procesu evroatlantskih integracija.

Podeli ovaj članak sa:
 • Pregovarači Tači i Vučić sa posrednicom Mogerini (Foto Glas Amerike)

Kako je saopšteno, Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

Naglašavaju da „status quo“ onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji jer, kako navode, nije održiv.

Pozvali su obe strane na razgovoro, kompromis ali i uklanjanje prepreka.

“Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova”.

Poručuju i da je došlo vreme „da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu postigne sporazum prihvatljiv obema stranama„.

Ostale vesti

 • Mito za priznanje

  Mito za priznanje

  Ahmed Šahid, nekadašnji ministar spoljnih poslova Maldiva, osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara da bi ta zemlja 2009. godine priznala nezavisnost Kosova, navodi Zeri.

 • Godina od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH

  Godina od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH

  Prošlo je tačno godinu dana od kako je Vlada Kosova, 6. novembra 2018. godine, uvela takse od 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u članstvo u Interpol, ali i na proces povlačenja priznanja nezavisnosti od strane nekoliko država, što je Priština ocenila kao „destruktivno ponašanje“ Srbije, ali i pravdala „razvojem domaćeg tržišta“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane