Vesti
Politika

Kvinta nije odobrila akcije Vlade Kosova

Vlada Kosova obavestila je tokom prepodneva zemlje Kvinte da je odlučila da preuzme opštinske objekte u opštinama na severu Kosova, sa većinski srpskim stanovništvom, ali nije dobila saglasnost za istu akciju, prenosi portal Albanijan post.
Kvinta nije odobrila akcije Vlade Kosova
Građani ne dozvoljavaju ulaz u Opštinu Zvečan pripadnicima kosovske policije (Foto Radio Kontakt Plus/Sunačica Andrejević)

Portal je objavio da je vlada odlučila da preuzme te objekte „iz paralelnih struktura“ kako bi novi predsednici opština svoj mandat nastavili u zgradama opština.

Kosovska vlada je nastavila svoj plan, a portal Albanijan post prenosi da već postoji naredba za obnovu opštinskih objekata.

Prema pisanju portala, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je čelnicima sa severa Kosova „da ne pucaju prvi“, posle operativnog plana kosovske policije da zauzme opštinske objekte u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposavić.Ostale vesti

Kurti objavio imena osoba za koje tvrdi da su organizatori nereda na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je u Skupštini Kosova imena nekih od ljudi za koje je rekao da su glavni organizatori nedavnih nereda na severu Kosova.
  • 02.06.2023
Gero pozvao na deeskalaciju situacije i izbegavanje nasilja

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero pozvao je vlasti u Prištini da smire tenzije na Kosovu i deaskaliraju situaciju.

  • 02.06.2023
Kurti posle razgovora sa zvaničnicima SAD pominje nove izbore na severu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je posle razgovora sa američkim zvaničnicima mogućnost novih izbora na severu Kosova što su predložile Francuska i Nemačka.
  • 02.06.2023
Danijel Frid: Kosovska vlada izazvala krizu, Vašington je besan
Trenutnu krizu su, čini se, izazvale greške kosovske vlade, ocenio je bivši diplomata i dugogodišnji zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid.
  • 02.06.2023
Peć u fokusu: Manastir Dečani zloupotrebio video navijača
Portal "Peja në Fokus" (Peć u fokusu) reagovao je nakon objavljivanja njihovog video snimka od strane bratstva manastira Visoki Dečani, istakavši da je ovaj manastir zloupotrebio njihov snimak i pogrešno izvestio javnost o protestu.
  • 02.06.2023
Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023