Vesti
Politika

Kvinta: Izbori presudni. Birači – odbacite kriminalce

Ambasade zemalja Kvinte očekuju da će predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu biti poboljšani u odnosu na prethodne i da će se izbeći manipulacije i prevare koje su zabeležene 2010. godine i zastrašivanje kandidata i birača kosovskih Srba koji nisu na liniji sa Srpskom listom, što je navedeno u izveštajima posmatrčke misije EU za 2017. godinu.
Kvinta: Izbori presudni. Birači – odbacite kriminalce
Sa prethodnih izbora (Foto arhiva Kim)

“Predstojeći izbori su presudna prilika za građane Kosova da odluče o smeru zemlje. Građani Kosova zaslužuju obećanje o mirnoj, prosperitetnoj budućnosti, a jedini način da se ta budućnost obezbedi je voljom kosovskog naroda izraženom na ovim izborima”.

Iako su svesni da na Kosovu nije bilo “savršenih izbora”, predstavnici pet ambasada odbacuju pritisak na birače.
“Odbacujemo pritisak na birače, uključujući pretnje gubitka radnim mestima i kupovinu glasova, uključujući i obećanje javnih pozicija. Odbacujemo bilo kakve napade protiv medija, bilo fizičke napade, ili pozive na nasilje, ili pokušaje da označimo medije kao izvore „lažnih vesti.”“

Strankama se poručuje da stvore ambijent za poštenu izbornu konkurenciju na celom Kosovu, a građane pozivaju da upozoravaju na zloupotrebu javnih sredstava ili resursa koji se koriste u kampanji, kao i bilo kakvo zastrašivanje.

“Očekujemo da će kosovske vlasti preduzeti brze i odgovarajuće mere protiv bilo kakvog nasilja u celoj zemlji. Za demokratsku budućnost Kosova važno je da svi koji su uključeni poštuju izborne zakone zemlje i izborne procese, kako je zakazano 6. oktobra”.

Čelnicima stranake i kandidatima poručuju da se okanu političke retorike.

“Nadamo se da ćete se tokom ove predizborne kampanje uključiti u energičnu, iskrenu javnu raspravu o mogućnostima i problemima sa kojima se suočava Kosovo. Izbori i formiranje nove vlade nude šansu za hitno ponovno pokretanje razgovora sa Srbijom, s ciljem postizanja sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. To je očigledno u interesu Kosova”.

Nadaju se da će se tokom kampanje političari baviti mladim ljudima, obrazovanjem, otvaranjem radnih mjesta, unapređenjem razvoja privatnog sektora i ulaganja, podrškom preduzetništvu, ali i životnom sredinom.

Ipak, ono što je najvažnije je vladavina zakona.

“Kandidati moraju biti lišeni kriminalne pozadine ili veza sa kriminalnim aktivnostima, i demonstrirati kako će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, odupirati se nekažnjavanju i nepotizmu na najvišim nivoima”.
Biračima poručuju da su njihovi glasovi važni i da samo oni mogu doneti promene.

“Insistirajte na stvarnim planovima i predlozima, a ne samo na praznoj retorici. Procenite da li će ljudi za koje ste glasali ispuniti svoja obećanja. Odbacite kriminalce. Zahtevajte pravi demokratski izbor. A na dan izbora, izađite i glasajte”, poručuju ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije.Ostale vesti

Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020