Vesti
Politika

Кvinta i EU: Građani imaju pravo na mirno okupljanje

Šefovi misija zemalja Кvinte i Misije EU u Prištini saopštili su da su upoznati sa planiranim demonstracijama i izrazili zabrinutost zbog moguće eskalacije nasilja na Кosovu.
Кvinta i EU: Građani imaju pravo na mirno okupljanje
Sa protesta u Gračanici (Foto Kim)

"Građani imaju pravo na mirno okupljanje kao i odgovornost da osiguraju da takvi skupovi budu mirni i da ne postanu nasilni.

Među našim zajedničkim vrednostima su pravo na mirno okupljanje i da se čuje naš glas, prava koje su snage reda odgovorne da štite", kaže se u zajedničkom saopšstenju Misije EU i Ambasada Nemačke, Velike Britanije, Italije, SAD i Francuske.

Snage reda, kako se naglašava, imaju obavezu da sačuvaju javni red i to tako da se "ne krše demokratski principi slobode govora i okupljanja", ističe se u saopštenju.

Кvinta i EU takođe ponovo pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakve retorike ili aktivnosti koje bi mogle da povećaju tenzije.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022