Vesti
Politika

Kušner: Sever Kosova je odvojen od početka

Bivši šef UNMIK-a Bernar Kušner izjavio je da je sever Kosova odvojen od početka, i da nisu želeli da ponovo izbije rat.
Kušner: Sever Kosova je odvojen od početka
Bernar Kušner (Foto arhiva Kim)

Bernar Kušner je prištinskoj televiziji Klan Kosova rekao da je njegova uloga bila da donese mir.

"Sever Kosova je bio odvojen od početka jer nismo želeli da preduzmemo borbene akcije koje bi vratile rat", rekao je Kušner.

"To je područje koje se nalazilo u geografiji Kosova, i uspeli smo da imamo mogućnost da obilazimo tri područja na severu. Nisam došao ovde radi rata, jedan od uspeha Ujedinjenih nacija je što više nije bilo rata", rekao je bivši šef UNMIK-a.

Prisećajući se dolaska na Kosovo 1999. godine, naveo je da ga najviše pogađa masakr počinjen nad seljanima.

"Još uvek plačem kada se setim tog vremena, masakr seljana, bila je to bolna realnost koja me je puno pogodila", rekao je Kušner.

Obilazio je u to vreme, kaže i srpske kuće u Prištini, zajedno sa Hašimom Tačijem, gde je video žene koje su bile napadnute i silovane.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021