Vesti
Politika

Kusari Ljilja: Srbija nije uputila zahtev za izbore. Petković: Sutra će biti saopšten stav Srbije

"Srbija još nije uputila nikakav direktan zahtev Vladi Kosova da se predsednički i parlamentarni izbori održe na teritoriji Kosova", kazala je ponovo šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je "sve što političari iz Prištine izjavljuju povodom održavanja izbora 3. aprila najobičnija laž".
Kusari Ljilja: Srbija nije uputila zahtev za izbore. Petković: Sutra će biti saopšten stav Srbije
Ilustracija (Foto Politika)

Nakon sednice Predsedništva Skupštine Kosova, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja ponovila da Srbija nije poslala nikakav zahtev za organizovanjem izbora 3. aprila i na Kosovu. Ponovila je i raniji stav Vlade Kosova da se o održavanju srpskih izbora može odlučiti samo na direktan zahtev Srbije.

Međutim, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da je sve što se iz Prištine čuje o organizovanju izbora laž, te da "od samog početka da Priština i Aljbin Кurti žele da onemoguće Srbima da 3. aprila glasaju na Кosovu i Metohiji, na predsedničkim i parlamentarnim izborima".

"Beograd se sve vreme ponaša odgovorno, kako bi Srbi na Кosovu i Metohiji odbranili svoje osnovno ljudsko pravo - pravo glasa, ali u Prištini ni u jednom trenutku nije imao razumnog sagovornika".

Petković je istakao da će zvanični stav Republike Srbije i njenih državnih organa povodom novonastale situacije biće saopšten sutra posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kada će biti odlučeno o narednim ključnim i presudnim koracima i odlukama države Srbije.

"Zvanični Beograd očekuje od zemalja Кvinte da se jasno i nedvosmisleno odrede prema ucenama i sabotažama Prištine, kao i kršenju osnovnih, građanskih i demokratskih prava Srba sa КiM.
Beograd se u svim dosadašnjim situacijama ponašao odgovorno i odmereno, kao i Srbi sa Кosova i Metohije, čuvajući mir i stabilnost kao najveće vrednosti, dok je Кurti pokazao da želi da destabilizuje situaciju na terenu izazove incidente i nestabilnost na prostoru Кosova i Metohije".Ostale vesti

Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022