Vesti
Politika

Kusari Ljilja: Srbija još nije poslala zahtev za održavanje izbora

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da kosovska vlada još nije donela odluku od održavanju srpskih izbora na Kosovu jer Srbija još uvek nije poslala zvanični zahtev kosovskim institucijama za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila.

Kusari Ljilja: Srbija još nije poslala zahtev za održavanje izbora
Mimoza Kusari Ljilja (Foto Kim arhiva)

„Odgovor kosovskih institucija može da usledi tek nakon zvaničnog zahteva Srbije prema Kosovu, na osnovu kosovskih zakona i evropske prakse. Do sada nismo dobili nikakav zahtev, ali postoji molba koja je upućena međunarodnim institucijama“, rekla je Kusari Ljilja za kosovske medije.

Mimoza Kusari Ljilja je da su odgovor na ovo pitanje tražili u Strazburu i da je izglasano da samo uz „zvaničan zahtev jedne države drugoj, takav predlog može biti odobren“.

Poslanica Samoopredeljenja je najavila da će se sutra u Skupštini Kosova održati sednica povodom poskupljenja prehrambenih proizvoda i goriva. Sednica će početi u 11 časova.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022