Vesti
Politika

Kusari Ljilja osudila napad na srpskog dečaka u Gojbulji i peticiju protiv povratka Dragice Gašić

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja, u jutarnjem programu RTK2, ocenila je da je bezbednosna situacija u sredinama gde žive Srbi povoljna, ali je istovremeno osudila nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka u selu Gojbulja kod Vučitrna. Kusari Ljilja je takođe ocenila da je peticija đakovačkih nevladinih organizacija protiv povratnice Dragice Gašić politički motivisan akt.
Kusari Ljilja osudila napad na srpskog dečaka u Gojbulji i peticiju protiv povratka Dragice Gašić
Mimoza Kusari Ljilja (Foto Kim)

„Ono što se desilo, naravno da nije prihvatljivo, takođe, to je nešto što osuđujemo. Malo dete je pretučeno, stvarno mi je bilo žao jer to nije stav i atmosfera na Kosovu. Možemo gledati statistiku policije Kosova, dakle bilo je veoma malo međuetničkih incidenata. Mislim da je bezbednost dobra, ali trebalo bi da budemo svi pametni i da poštujemo jedni druge“, kazala je.

Šefica poslaničkog kluba Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja, rekla je ujedno da je peticija đakovačkih nevladinih organizacija protiv povratnice Dragice Gašić politički motivisan akt i poručila da njen slučaj ne sme predstavljati unutrašnju političku borbu, već se, kako je navela, mora sagledati iz prizme ljudskih prava, pravde i suočavanja sa prošlošću.

Kusari-Ljilja ističe da je Kosovo za dijalog i sve ono što je u skladu sa Ustavom i interesima građana.

Zajednicu srpskih opština vidi kao ozbiljan izazov u pregovorima, dodajući da je kosovska strana ponudila i drugačija rešenja od onih koja su dogovorena sporazumom o ZSO.

„Ima druge verzije, ali naravno, ne treba da bude protiv Ustava Kosova kao što već imamo odluku Ustavnog suda. Drugo, ima drugih varijanata, ono što je premijer Kurti predložio je verzija koju danas imamo u Srbiji sa drugim etničkim grupama, kao nacionlni savezi na lokalnom nivou, ali koja će biti na kraju – to još ne znamo, jer se još uvek priča o tome“, dodala je.

Komentarišući usvajanje rezolucuje kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, Kusari-Ljilja je rekla da ona sa sobom nosi poruku novim generacijama da se slični događaji ne smeju ponoviti i dodala da rezolucija nije usmerena protiv srpskog naroda.

„Ovde je važno da gledamo u prošlost, da saznamo koji su bili zločini, šta se desilo i da se uspostavi mir kako danas i u budućnosti, sa tim zajednicima, da zločinci budu pred sudom. Naravno da to nije protiv srpskog naroda, meni je žao što nismo imali priliku da zajedno sa kolegama iz Srpske liste usvojimo tu rezoluciju. Mislim da je važno i za srpsku zajednicu i ovde i za Srbiju da se suoči sa prošlošću“.

U danu kada je Kusari Ljilja osudila napad na maloletnog srpskog dečaka u Gojbulji, ali i konstatovala da su međuetnički incidenti retkost, te da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra, oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je prethodnog dana u Klini pretučen Srbin od strane Albanaca.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021