Vesti
Politika

"Kurtijeva obećanja o borbi protiv korupcije mrtvo slovo na papiru"

I pre, ali i po dolasku na vlast, Aljbin Kurti je uveravao građane Kosova da će se žestoko boriti protiv korupcije, koja je jedna od glavnih prepreka za dobijanje vizne liberalizacije i sveukupnog napretka Kosova ka EU. Na tu priču je i dobio podršku birača nezadovoljnih vođenjem institucija duže od decenije. Međutim, novi-stari premijer se u prvih pet meseci vladavine nije baš pokazao kao pravi borac, smatraju sagovornici RTV Kim.
Aljbin Kurti u Skupštini Kosova (Foto Kim)

Pojedini analitičari i novinari smatraju da je Aljbin Kurti previše samouvereno najavljivao borbu protiv korupcije, a malo pokazao u prvih pet meseci od kako je stupio na dužnost predsednika Vlade.

"Stiče se utisak da su mnoga obećanja koje su dao Kurti tokom svoje predizborne kampanje i tokom ovih pet meseci vladanja ostala mrtvo slovo na papiru. U međuvremenu, bilo je nekoliko slučajeva hapšenja u Ministarstvu poljoprivrede, ali to su ipak neki predmeti koji su ranije pokrenuti i Kurtijeva vlada je tu samo završila stvar hapšenja, pritvora, a videćemo kakva će biti suđenja", kazala je dugogodišnja novinarka iz Prištine Violeta Oroši.

Slično razmišlja i njen kolega Goran Avramović, glavni i odgovorni urednik RTV Kim, koji ističe da se gotovo ništa nije promenilo u borbi protiv korupcije.

"On ispred sebe ima jednu jezivu hobotnicu i očigledno je da sa njom ne zna kako da se uhvati u koštac. Sa druge strane, našao je vrlo lepu supstituciju za to na čemu je došao na vlast, a pod sloganom "borba protiv korupcije". Njemu je to sada borba protiv Srbije i svega što je srpsko, dok borba protiv korupcije stagnira. Mislim da je najkrupnija zverka koja je pala za tu priču o korupciji neko iz kosovske Nezavisne komisije za medije, ništa se drugo krupno nije desilo", kazao je Avramović.

Profesor prava na Prištinskom univerzitetu Mazljum Baraliju, međutim, smatra da Kurti nije imao previše vremena da se suoči sa ovim velikim problemom Kosova, te da to koristi kao izgovor.

"Tačno je to da je ova vlada dobila poverenje građana, više od 50% na zadnjim izborima, zbog obećanja koja su dali u vezi sa vladavinom zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dakle, ako se postavlja pitanje da li su to u ovim mesecima ove vlade, institucije dovoljno uradile u tom smislu, opšte uverenje većine građana jeste da se nije dovoljno uradilo. Mada, vlada gospodina Kurtija i ostali iz njegovog kabineta ističu da je to kratko vreme, da su vanredni uslovi zbog krize sa pandemijom, ali i zbog otpora koje tradicionalne partije koje su bile više od 20 godina na vlasti imaju, atak na neki način na novu vladu i institucije, smatrajući ih praktičarima, zapravo nedovljno zrelim za rešavanje problema. Rekapitulirajući, oni opravdavaju sebe zbog nedostaka vremena, odnosno kratkog vremena na vlasti, ali ostaje da se vidi", rekao je Baraliju.

I dok su na Kosovu, u periodu pandemije mnoge društvene aktivnosti privremene ili potpuno zaustavljene, korupcija i nepotizam nisu odmarali, posebno ne u Kurtijevoj vladi.

"Interesantno je da je Kurti koji je najveći kritičar prethodnih vlada i onih koji su zapošljavali svoje bližnje, saradnike ili članove njihovih porodica, u ovoj vladi zaposlio, njegovi ministri, i uže i šire članove porodice uz obrazloženje da su, eto, oni to zaslužili i da su ispunili uslove tog konkursa. To građani Kosova u najvećem broju kritikuju. Nažalost, on ima jednu veliku grupu koja je iza njega, to su mlađi ljudi, koji su mu poverili glas i da će on u svom mandatu, koji će najverovatnije trajati četiri godine, na kraju ispuniti sva ta obećanja", nada se Violeta Oroši.

Po mišljenju Gorana Avramovića, najviše materijala za borbu protiv korupcije ima u izgradnji puteva kojih je bilo i u opštinama sa srpskom većinom.

"Pogledajte, na kraju krajeva, koliko se puteva izgradilo u zadnjih nekoliko godina, tokom zadnje deceniju, siguran sam da tu ima mnogo više materijala za borbu protiv korupcije. To uvek mora da bude pod posebnom lupom i pažnjom javnosti jer se radi o poslu koji je "Bogom dan" za nešto što je korupcija. Međutim, naše snage za to su vrlo male. Kad kažem "naše", mislim na novinare. Novinari, naročito južno od Ibra, rade u redakcijama koje su male, tako da je jako teško obezbediti ljude i materijalne resurse da se bavite o korupcijom. Svi znamo ko u ovom delu sveta gradi puteve zadnjih godina. To su ljudi koji su blisko povezani i sa javnim i sa tajnim strukturama države i da bi isleđivali njihov rad, vi morate da imate ogromne resurse, a njima srpske redakcije ne raspolažu", jasan je on.

Međutim, podseća Avramović, mediji srpskih redakcija na centralnom Kosovu su objavljivanjem priče o sumnjivoj dodeli finansijskih sredstava nevladinim organizacijama u Gračanici krajem prošle godine uticali da se obori konkurs. Nažalost, ta priča nije dobila sudski epilog.

Violeta Oroši je istakla da aktuelna vlast koju predvodi Aljbin Kurti, a za koju veruje da će izgurati četvorogodišnji mandat, ima još vremena da ispuni predizborna obećanja.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021