Vesti
Politika

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra

Savetnik kosovskog premijera Jeton Zuljfaj objavio je na društvenoj mreži X  dokument za koji tvrdi da ga je Vučiću i Kurtiju tokom današnjeg susreta u Briselu predstavila Evropska unija, odnosno posrednici u dijalogu.

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra
Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Žozep Borel i Aljbin Kurti na sastanku (Foto Fejsbuk Miroslav Lajčak)

Zuljfaj navodi da je reč o dokumentu starom šest meseci.

Naglašava da su ga posrednici u dijalogu danas iskoristili kako bi „pokrili nedostatak učešća Srbije u nastojanjima da se napravi plan sekvenciranja“.

„Dokument je veoma koristan za razumevanje kako je Vučićev uslov postao stav EU“, konstatuje Zuljfaj.

Ovaj dokument koji je objavio Kurtijev savetnik naslovljen je – „Opcija A1 – Prvo Zajednica opština sa srpskom većinom a zatim dalje diskusije“.

U njemu se navodi da će Upravljački tim do kraja marta, uz podršku EU, predstaviti prvi Nacrt statuta za ZSO, nakon čega će uslediti pregovori o istom.

Ovaj nacrt je međutim, predstavljen 2. maja, a isti je Priština odbacila, uz navode da on predstavlja recept za formiranje nove Republike Srpske.

Ovim dokumentom je takođe predviđeno da se u roku od 90 dana od predstavljanja nacrta okončaju pregovori, a potom Priština usvoji Uredbu i time omogući pravnu održivost Statuta.

Takođe, predviđeno je da se do kraja oktobra 2023. završi uspostavljanje ZSO, a da potom strane odmah krenu sa razgovorima i primenom Evropskog sporazuma.

O ovom dokumentu danas je govorio i kosovski premijer Aljbin Kurti, nakon sastanka u Briselu sa srpskim predsednikom, koji je završen bez pozitivnog ishoda.

Evropska unija i zvanični Beograd označili su Kurtija kao nekog ko nije prihvatio predlog koji su izneli posrednici, odnosno da krene sa formiranjem ZSO.

Kurti je, sa druge strane, kazao da je Srbija sve uslovljavala formiranjem ZSO, te da nije izašla sa formalnim predlogom, već da je EU, umesto toga, donela dokument stariji od šest meseci.

„Tada sam ja saznao da zapravo Srbija nije nikada predložila sekvencijalni putokaz, kao što smo mi uradili, nego je samo ona predala jedan dokument koji je uslovljavanje – da prvo mora ZSO, a potom – videćemo“, rekao je.

Kurti je danas ujedno kazao da je spreman da pregovara o ZSO, ali kada „za to dođe vreme“ i uz primenu „kosovskog, evropskog i američkog stuba“ – koji garantuju da će ovo telo biti u skladu sa kosovskim ustavom i da neće imati izvršna ovlašćenja. Sa druge strane, podcrtao je da formiranje ZSO ne može da bude uslov za primenu evropskog sporazuma koji je zaključen ove godine..

Tekst dokumenta koji je objavio Zuljfaj

OPCIJA A1) – Prvo Zajednica opština sa srpskom većinom (u daljem tekstu ZSO), a zatim dalje diskusije

Mapa puta za sprovođenje normalizacije odnosa Srbije i Kosova

1. Strane su saglasne da se proces sprovođenja normalizacije odnosa između Srbije i Kosova ubrza kroz korake definisane ovom Mapom puta, na način i u rokovima predviđenim članovima koji slede.

2. Strane su se složile da će do kraja marta 2023. godine Upravljački tim u Dijalogu uz podršku EU predstaviti prvi Nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji će obezbediti odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, nakon čega će strane odmah pristupiti pregovorima o Statutu, uz posredovanje EU.

3. Strane su se složile da u roku od 90 dana od dana predstavljanja Prvog nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu okončaju pregovore o tom dokumentu. Nakon toga, Kosovo će usvojiti Uredbu i sve druge neophodne dokumente koji će omogućiti pravnu održivost Statuta, na način predviđen sporazumima iz člana 4. ove mape puta.

4. Do kraja oktobra 2023. godine biće završeno uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, u skladu sa svim odredbama sledećih sporazuma koji su postignuti u okviru Dijaloga u vezi sa datim pitanjem:

a) Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa (2013),

b) Plan implementacije Prvog sporazuma (2013),

c) Delokrug i mandat Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština (2013) i

d) Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi (2015).

5. Po formalnom uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, strane će se odmah posvetiti razgovorima o primeni predloga EU za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023