Vesti
Politika

Kurtijev savetnik: Obezbedili smo dve trećine glasova za članstvo u Savetu Evrope

Kosovo će uskoro podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, najavljuju iz Prištine već danima. Jeton Zuljfaj, politički savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija, smatra da su šanse za prijem dobre.
Kurtijev savetnik: Obezbedili smo dve trećine glasova za članstvo u Savetu Evrope
Sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strasburu, ilustracija (Foto AFP/Frederik Florin)

Obezbeđene su dve trećine glasova, izjavio je sinoć Zuljfaj, prenosi Gazeta Express.

„Prijavićemo se. Mislim da su šanse nakon odlaska Ruske Federacije veoma dobre. Dve trećine zemalja koje bi trebalo da glasaju su već obezbeđene, u smislu da imamo države koja nas priznaju i da su deo ove grupe od dve trećine“, rekao je on.

Na pitanje – da li su dobili potvrdu iz bilo koje zemlje, Zuljfaj je odgovorio da postoje moćne zemlje poput Nemačke koje će pomoći.

„Kao što ste videli tokom naše posete Berlinu, kancelar Šolc je direktno pomenuo podršku našoj prijavi za Savet Evrope. Imaćemo zemlje koje će nam pomoći, jake, poput Nemačke, koje će lobirati u ovom pravcu“, rekao je on.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, najavio je nedavno iz Berlina da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO-a, ali i za Savet Evrope.

Kurti je ovo saopštio nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Scholcom koji je, iako je podržao Kosovo ka evroatlantskim integracijama, izrazio nadu da Srbija neće da napusti Savet Evrope, ukoliko bi Kosovo uspelo da se učlani.

Predsednik Srbije koji se takođe u Berlinu sastao istog dana sa Šolcom potom je izjavio da Srbija „ne može sebi da puca u nogu“ i unapred govori da li će napustiti neke institucije ili ne, ali i da će se o tome odlučivati i u Parlamentu i Vladi Srbije.

Sa druge strane, ponovo je izneo staro obećanje – da će Srbija, ukoliko Priština uputi zvanično zahtev za članstvo, početi sa ubrzanim radom na povlačenju priznanja.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope.

Podršku Prištini na putu ka evroatlantskim institucijama u više navrata su osim Nemačke, potvrdili iz SAD-a. To je juče učinio još jedan predstavnik ove zemlje, naglasivši da se podrška odnosi i na Partnerstvo za mir NATO-a.

Međutim, za razliku od Saveta Evrope, sve odluke Alijanse, uključujući i partnerstva kao što je Partnerstvo za mir, konsenzusom donosi Severnoatlantski savet, a dok od ukupno 30 država, koliko NATO ima članica, četiri zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Osim zahteva za članstvo Saveta Evrope i Partnerstva za mir, kosovski premijer najavljivao je u prethodnom periodu da će Priština ove godine podneti zahtev i za članstvo u Evropskoj uniji.

Međutim, kao i sa NATO-om i u Evropskoj uniji postoje zemlje koje ne priznaju Kosovo, tačnije njih pet.

Kurti je još marta meseca ove godine kazao da se nada će „pet država EU učiniti veliki korak ka priznanju“.

„Mi ćemo se ove godine prijaviti da postanemo članica Evropske unije. Bilo bi veoma dobro da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope i NATO-ov program Partnerstvo za mir. U kontaktu smo sa državama koje nisu priznale Kosovo. Četiri od njih su i u NATO-u: Španija, Slovačka, Grčka i Rumunija i Kipar, koji je deo Evropske unije, ali ne i NATO“, kazao je tada Kurti.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022