Vesti
Politika

Kurtijev savetnik: Obezbedili smo dve trećine glasova za članstvo u Savetu Evrope

Kosovo će uskoro podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, najavljuju iz Prištine već danima. Jeton Zuljfaj, politički savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija, smatra da su šanse za prijem dobre.
Kurtijev savetnik: Obezbedili smo dve trećine glasova za članstvo u Savetu Evrope
Sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strasburu, ilustracija (Foto AFP/Frederik Florin)

Obezbeđene su dve trećine glasova, izjavio je sinoć Zuljfaj, prenosi Gazeta Express.

„Prijavićemo se. Mislim da su šanse nakon odlaska Ruske Federacije veoma dobre. Dve trećine zemalja koje bi trebalo da glasaju su već obezbeđene, u smislu da imamo države koja nas priznaju i da su deo ove grupe od dve trećine“, rekao je on.

Na pitanje – da li su dobili potvrdu iz bilo koje zemlje, Zuljfaj je odgovorio da postoje moćne zemlje poput Nemačke koje će pomoći.

„Kao što ste videli tokom naše posete Berlinu, kancelar Šolc je direktno pomenuo podršku našoj prijavi za Savet Evrope. Imaćemo zemlje koje će nam pomoći, jake, poput Nemačke, koje će lobirati u ovom pravcu“, rekao je on.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, najavio je nedavno iz Berlina da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO-a, ali i za Savet Evrope.

Kurti je ovo saopštio nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Scholcom koji je, iako je podržao Kosovo ka evroatlantskim integracijama, izrazio nadu da Srbija neće da napusti Savet Evrope, ukoliko bi Kosovo uspelo da se učlani.

Predsednik Srbije koji se takođe u Berlinu sastao istog dana sa Šolcom potom je izjavio da Srbija „ne može sebi da puca u nogu“ i unapred govori da li će napustiti neke institucije ili ne, ali i da će se o tome odlučivati i u Parlamentu i Vladi Srbije.

Sa druge strane, ponovo je izneo staro obećanje – da će Srbija, ukoliko Priština uputi zvanično zahtev za članstvo, početi sa ubrzanim radom na povlačenju priznanja.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope.

Podršku Prištini na putu ka evroatlantskim institucijama u više navrata su osim Nemačke, potvrdili iz SAD-a. To je juče učinio još jedan predstavnik ove zemlje, naglasivši da se podrška odnosi i na Partnerstvo za mir NATO-a.

Međutim, za razliku od Saveta Evrope, sve odluke Alijanse, uključujući i partnerstva kao što je Partnerstvo za mir, konsenzusom donosi Severnoatlantski savet, a dok od ukupno 30 država, koliko NATO ima članica, četiri zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Osim zahteva za članstvo Saveta Evrope i Partnerstva za mir, kosovski premijer najavljivao je u prethodnom periodu da će Priština ove godine podneti zahtev i za članstvo u Evropskoj uniji.

Međutim, kao i sa NATO-om i u Evropskoj uniji postoje zemlje koje ne priznaju Kosovo, tačnije njih pet.

Kurti je još marta meseca ove godine kazao da se nada će „pet država EU učiniti veliki korak ka priznanju“.

„Mi ćemo se ove godine prijaviti da postanemo članica Evropske unije. Bilo bi veoma dobro da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope i NATO-ov program Partnerstvo za mir. U kontaktu smo sa državama koje nisu priznale Kosovo. Četiri od njih su i u NATO-u: Španija, Slovačka, Grčka i Rumunija i Kipar, koji je deo Evropske unije, ali ne i NATO“, kazao je tada Kurti.Ostale vesti

Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022
Selaković i Varhleji o EU, Kosovu, Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

  • 16.05.2022
RTV Mir vraćena u kablovski sistem, ali i dalje u teškoj situaciji
Vlasnik RTV Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski  da se ova televizija nalazi u nikad težoj finansijskoj situaciji i da je tome najviše doprineo MTS d.o.o koji je prema rečima Radosavljevića, na severu Kosova, pre oko tri godine kupio sve privatne kablovske operatere.
  • 16.05.2022