Vesti
Politika

Kurtijev predlog: Redosled koraka u primeni sporazuma iz Brisela i Ohrida

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je svoj predlog plana redosleda primene Osnovnog sporazuma i dodao da je to jedini plan koji je danas bio predstavljen i predložen u Briselu na sastanku sa posrednicima EU i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Kurtijev predlog: Redosled koraka u primeni sporazuma iz Brisela i Ohrida
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto KoSSev)

Kurti je na društvenoj mreži X predstavio kompletan predlog koji počinje primenom člana 7. sporazuma iz Brisela koji podrazumeva prezentaciju nacrta Statuta od strane rukovodnog tima (popunjen od strane Kosova).

U drugom članu predloga Kurti predlaže "Visoki predstavnik EU predstavlja sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije i aneks implementacije sa generalnim sekretarom UN i obaveštava Savet bezbednosti UN i obaveštava Generalnu skupštinu UN da su se obe strane složile sa principima postavljenim u Povelji UN, da se poštuje teritorijalni integritet i da se druga strana tretira kao ravnopravan član međunarodne zajednice, što zamenjuje potrebu za korišćenjem fusnote i predstavljanja UNMIK-a na regionalnim forumima".

"Obe strane se ponašaju, ophode i javno izjavljuju da međusobno razvijaju međunarodne odnose na osnovu principa predviđenih Poveljom UN i tretiraju drugu stranu kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice", dodaje se u tekstu.

Posle toga Kurti predlaže da se kao sledeća tačka, odnosno konkretan korak bude "prepoznavanje odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola. Interni pravni postupak za sprovođenje priznavanja odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola, uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate, izdate u okviru priznate nadležnosti".

Kao sledeće kosovski premijer predlaže da se pokrene pregovarački proces o Statutu instrumenta samoupravljanja kosovskih Srba i nastavlja da će se strane uzdržati od bilo kakve pretnje ili upotrebe sile ili će se uključiti u bilo kakvu praksu upotrebe sile jedna protiv druge, u skladu sa Poveljom UN.

"Strane se uzdržavaju od mešanja u unutrašnja pitanja i priznaju međusobnu jurisdikciju na svojim teritorijama. Sporazumom je formalizovano odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija na teritoriju i granice Kosova, a strane su saglasne da se obeležavanje granica izvrši u roku od dve godine", predložio je Kurti.

Prema njegovim rečima, sledeći potez bi bio da se preduzimaju suštinski koraci u pogledu članstva i statusa zemlje kandidata Kosova u EU, za članstvo u Savetu Evrope, za potpisivanje programa Partnerstvo za mir sa NATO-om i ka preostalim priznanjima.

"U zvaničnoj komunikaciji sa svim međunarodnim organizacijama, Srbija neće postavljati prepreke za članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, usključujući glasanje protiv, kao i javno, direktno, indirektno ili poverljivo lobiranje, uključujući i preko trećih strana u ovom pravcu".

"Šef EU (Žozep) Borel potpisao bi pismo svedočenja kojim se potvrđuje da Kosovo i Srbija nemaju smetnje njihovim procesima za prijem u EU. Države članice EU biće obaveštene o takvim pravno obavezujućim dokumentima", dodaje se u predlogu.

Sledeći korak je završetak pregovora o Statutu Instrumenta za samoupravu za kosovske Srbe.

Kao sledeće Kosovo i Srbija sprovode "normalnu i dobrosusedsku saradnju i angažuju se u redovnoj komunikaciji između vlada kako bi ostvarili prijateljske bilateralne odnose".

"Obe strane su saglasne sa odgovarajućim međudržavnim ponašanjem i rečnik javnih zvaničnika treba da odražava slovo i duh Osnovnog sporazuma, uključujući amandman koji se odnosi na Kosovo i Srbiju i prestane da se pominje Priština i Beograd ili pod bilo kojim drugim nazivom", naveo je Kurti.

Obe strane "zauzimaju prijateljski stav i prekidaju sve remetilačke ili štetne napore druge strane na svim poljima, uključujući bojkot međunarodnih događaja. Kraj upotrebe asimetrije na bilateralnom i multilateralnom nivou – kraj upotrebe fusnote", dodaje je kosovski premijer.

U međuvremenu će se osigurati obezbeđivanje pravne stabilnosti Statuta i prihvatanje usvajanjem relevantnih uredbi i drugih dokumenata koje će razmatrati Ustavni sud Kosova.

"Ukinuti sve nelegalne strukture koje finansira Srbija i koje deluju na teritoriji Kosova. Usluge koje predstavljaju opštinsku odgovornost biće prenete na kosovske opštine u skladu sa kosovskim zakonom, ako je to prikladno i zakonito. Opštine tada mogu početi da sarađuju kroz partnerstvo u zajedničkom pružanju onih usluga koje smatraju relevantnim u skladu sa zakonom Kosova i konvencijama Saveta Evrope", dodaje se u predlogu.

U skladu sa članom 10. osnovnog sporazuma iz Brisela redosled sprovođenja relevantnih obaveza koje proizilaze iz ranijih sporazuma Dijaloga ostaju važeći i obavezujući.

Posle toga stvaraju se praktični aranžmani za razmenu stalnih diplomatskih misija i uspostavljanja misija.

Dalje se predlaže formalizacija statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbeđivanje snažnog nivoa zaštite objekata srpske verske i kulturne baštine, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Predlaže se uspostavljanje posebnih radnih grupa predvođenih EU i zaključivanje pregovaračkih okvira za bilateralne sporazume iz člana 6 (b) Sporazuma i zaključivanje prioritetnih sporazuma za bilateralnu saradnju o (a) uklanjanju ekonomskih barijera, (b) obnavljanje železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije i (c) direktnu saradnju između agencija za sprovođenje zakona i nastavak zaključivanja sporazuma u svim drugim oblastima predviđenim njima.

Sledeći korak je organizacija donatorske konferencije, priprema zajedničkog projekta od obe strane, iza kojeg kako Kurti predlaže, sledi usvajanje okvira i principa i pokretanje procesa formalnog dijaloga ka pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023