Vesti
Politika

Kurti: „ZSO“ i „teritorijalna razmena“ različiti nazivi za podelu

Bivši kosovski premijer i vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti smatra da su Zajednica srpskih opština i razmena teritorija različita imena istog napora Srbije za podelu Kosova.
Kurti: „ZSO“ i „teritorijalna razmena“ različiti nazivi za podelu
Aljbin Kurti (Foto Fejbuk A. Kurti)

Kurti je u postu na Fejsbuku ocenio da su "projekti Srbije stari" i da se novim ustupcima "Kosovo samo gura unazad".

"Kada se čini da se situacija već duže vreme ne menja, postoji mogućnost da se radi o koraku unazad koji se već dogodio", smatra Kurti.

"Dok sam čitao knjigu „Standardi i status“ Joakima Rikera, podsetio sam se da su nekada etnička decentralizacija, a danas „Zajednica“ i „razmena teritorija“ različita imena za istu nameru Beograda, za podelu Kosova", rekao je Kurti i citirao pasus sa stranice 61 ove knjige.

„Što se tiče pitanja decentralizacije, koje je bilo vrlo kontroverzno, ovim planom se nastojalo pomiriti suprostavljene zahteve. U početku je Koštunica zahtevao potpunu podelu Kosova, što je predviđalo njegovu teritorijalnu podelu po etničkim linijama. Ovaj zahtev je odbijen tokom pregovora, i umesto toga, Beograd je predložio stvaranje 12 opština sa srpskom većinom na Kosovu, delimično geografski povezanih, sa visokim nivoom autonomije, jakim međuopštinskim vezama i direktnim institucionalnim vezama sa Beogradom“.

"Projekti Srbije su stari, novim ustupcima Kosovo je nazadovalo", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Kosnet: Tramp je kreativno ime za jezero

Ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet održao je danas virtualni okrugli sto sa desetak kosovskih medija, u okviru kojeg je odgovarao na pitanja o aktuelnim temama.

  • 01.10.2020
Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
  • 01.10.2020
Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020