Vesti
Politika

Kurti: „ZSO“ i „teritorijalna razmena“ različiti nazivi za podelu

Bivši kosovski premijer i vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti smatra da su Zajednica srpskih opština i razmena teritorija različita imena istog napora Srbije za podelu Kosova.
Kurti: „ZSO“ i „teritorijalna razmena“ različiti nazivi za podelu
Aljbin Kurti (Foto Fejbuk A. Kurti)

Kurti je u postu na Fejsbuku ocenio da su "projekti Srbije stari" i da se novim ustupcima "Kosovo samo gura unazad".

"Kada se čini da se situacija već duže vreme ne menja, postoji mogućnost da se radi o koraku unazad koji se već dogodio", smatra Kurti.

"Dok sam čitao knjigu „Standardi i status“ Joakima Rikera, podsetio sam se da su nekada etnička decentralizacija, a danas „Zajednica“ i „razmena teritorija“ različita imena za istu nameru Beograda, za podelu Kosova", rekao je Kurti i citirao pasus sa stranice 61 ove knjige.

„Što se tiče pitanja decentralizacije, koje je bilo vrlo kontroverzno, ovim planom se nastojalo pomiriti suprostavljene zahteve. U početku je Koštunica zahtevao potpunu podelu Kosova, što je predviđalo njegovu teritorijalnu podelu po etničkim linijama. Ovaj zahtev je odbijen tokom pregovora, i umesto toga, Beograd je predložio stvaranje 12 opština sa srpskom većinom na Kosovu, delimično geografski povezanih, sa visokim nivoom autonomije, jakim međuopštinskim vezama i direktnim institucionalnim vezama sa Beogradom“.

"Projekti Srbije su stari, novim ustupcima Kosovo je nazadovalo", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020
Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.
  • 24.09.2020