Vesti
Politika

Kurti: Zločine na Kosovu nisu počinili pojedinci, već srpska država

Premijer Kosova Aljbin Kurti održao je danas sastanak sa Martinom Šueopom regionalnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.
Kurti: Zločine na Kosovu nisu počinili pojedinci, već srpska država
Detalj sa sastanka (Foto Reporteri)

Centralna tema sastanka bilo je pitanje nestalih osoba na Kosovu, što je glavni razlog posete Šuepa Kosovu i regionu.

Premijer Kurti rekao je da je pitanje nestalih otvorena i još uvek nezaceljena rana.

"Veoma je važno otvoriti državni arhiv Srbije, jer zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država", rekao je Kurti.

On je ponovio posvećenost vlade da se pozabavi zahtevima porodica nestalih osoba, zbog toga je neophodno unapređenje institucionalnih politika, kroz koje će se na odgovarajući način tretirati nestala lica i njihove porodice.

Vlada Kosova ostaje posvećena rasvetljavanju sudbine nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Petković: Priština odbija da otvori arhive OVK

Direktor Kancelrije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je veoma važno otvoriti državnih arhiv Srbije, "jer zločine nisu počinili pojedinci već srpska država". Petković je naveo da su spremni da otvore sve arhive i da pretraže sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca, te da očekuju i saradnju Prištine po tom pitanju.

"Nažalost, Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da našim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba. Beograd je do sada preduzeo više značajnih koraka kada je pretraga potencijalnih lokacija u pitanju. Jedna od takvih su i nedavna iskopavanja na lokalitetu Kiževak. Sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost da se to isto učini", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković napominje da pitanje nestalih nije, niti sme biti tema za dnevno političke obračune.

"Potraga za nestalima je naša obaveza prema prošlosti, ali i prema budućnosti, našoj deci, miru, kompormisu i napretku", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021