Vesti
Politika

Kurti: Zločine na Kosovu nisu počinili pojedinci, već srpska država

Premijer Kosova Aljbin Kurti održao je danas sastanak sa Martinom Šueopom regionalnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.
 • 07.06.2021
 • 13:54 h
 • Politika
 • izvor: Reporteri, Kosovo online, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 393
Kurti: Zločine na Kosovu nisu počinili pojedinci, već srpska država
Detalj sa sastanka (Foto Reporteri)

Centralna tema sastanka bilo je pitanje nestalih osoba na Kosovu, što je glavni razlog posete Šuepa Kosovu i regionu.

Premijer Kurti rekao je da je pitanje nestalih otvorena i još uvek nezaceljena rana.

"Veoma je važno otvoriti državni arhiv Srbije, jer zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država", rekao je Kurti.

On je ponovio posvećenost vlade da se pozabavi zahtevima porodica nestalih osoba, zbog toga je neophodno unapređenje institucionalnih politika, kroz koje će se na odgovarajući način tretirati nestala lica i njihove porodice.

Vlada Kosova ostaje posvećena rasvetljavanju sudbine nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Petković: Priština odbija da otvori arhive OVK

Direktor Kancelrije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je veoma važno otvoriti državnih arhiv Srbije, "jer zločine nisu počinili pojedinci već srpska država". Petković je naveo da su spremni da otvore sve arhive i da pretraže sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca, te da očekuju i saradnju Prištine po tom pitanju.

"Nažalost, Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da našim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba. Beograd je do sada preduzeo više značajnih koraka kada je pretraga potencijalnih lokacija u pitanju. Jedna od takvih su i nedavna iskopavanja na lokalitetu Kiževak. Sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost da se to isto učini", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković napominje da pitanje nestalih nije, niti sme biti tema za dnevno političke obračune.

"Potraga za nestalima je naša obaveza prema prošlosti, ali i prema budućnosti, našoj deci, miru, kompormisu i napretku", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

 • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
 • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
 • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

 • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
 • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 • 01.07.2022