Vesti
Politika

Kurti: Zločine na Kosovu nisu počinili pojedinci, već srpska država

Premijer Kosova Aljbin Kurti održao je danas sastanak sa Martinom Šueopom regionalnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.
 • 07.06.2021
 • 13:54 h
 • Politika
 • izvor: Reporteri, Kosovo online, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 565
Kurti: Zločine na Kosovu nisu počinili pojedinci, već srpska država
Detalj sa sastanka (Foto Reporteri)

Centralna tema sastanka bilo je pitanje nestalih osoba na Kosovu, što je glavni razlog posete Šuepa Kosovu i regionu.

Premijer Kurti rekao je da je pitanje nestalih otvorena i još uvek nezaceljena rana.

"Veoma je važno otvoriti državni arhiv Srbije, jer zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država", rekao je Kurti.

On je ponovio posvećenost vlade da se pozabavi zahtevima porodica nestalih osoba, zbog toga je neophodno unapređenje institucionalnih politika, kroz koje će se na odgovarajući način tretirati nestala lica i njihove porodice.

Vlada Kosova ostaje posvećena rasvetljavanju sudbine nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Petković: Priština odbija da otvori arhive OVK

Direktor Kancelrije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je veoma važno otvoriti državnih arhiv Srbije, "jer zločine nisu počinili pojedinci već srpska država". Petković je naveo da su spremni da otvore sve arhive i da pretraže sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca, te da očekuju i saradnju Prištine po tom pitanju.

"Nažalost, Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da našim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba. Beograd je do sada preduzeo više značajnih koraka kada je pretraga potencijalnih lokacija u pitanju. Jedna od takvih su i nedavna iskopavanja na lokalitetu Kiževak. Sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost da se to isto učini", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković napominje da pitanje nestalih nije, niti sme biti tema za dnevno političke obračune.

"Potraga za nestalima je naša obaveza prema prošlosti, ali i prema budućnosti, našoj deci, miru, kompormisu i napretku", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
 • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
 • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
 • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
 • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
 • 03.06.2023