Vesti
Politika

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Aljbin Kurti (Foto AP/Visar Kryeziu)

„Mi insistiramo na činjenici da ako se ponašate dobro prema autokrati, to ga neće učiniti boljim. Upravo suprotno“, naglasio je Kurti.

Istakao je da su i američki i evropski izaslanici za dijalog Srbije i Kosova, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, došli sa zahtevima i uslovima druge strane.

On insistira na tome da brojnost specijalnih policijskih snaga na severu ne može biti smanjena sve dok „kriminalne srpske bande“ ne odu sa Kosova ili ne budu uhapšene.

Na Kosovu je bilo mira sve dok iz Beograda nije stigla naredba za nasiljem, tvrdi Kurti.

’’Zapadne sile ne bi trebalo da udovoljavaju Beogradu, koji je koren problema kada je reč o nasilju na Zapadnom Balkanu“, kazao je Kurti.

On se požalio da su međunarodni posrednici i evropski izaslanici izneverili Kosovo prilikom vanrednih aprilskih izbora u četiri opštine na severu, sa većinski srpskim stanovništvom.

Naveo je da su ohrabrivali Kosovo da ne usvoji izmene izbornog zakonodavstva, ali nisu pritiskali jedinu stranku etničkih Srba da učestvuju na izborima.

Kurti je istakao da mu je potrebna podrška međunarodne zajednice kako bi se uspostavio politički pluralizam u manjinskoj zajednici Srba na Kosovu „za fer takmičenje, u demokratskoj trci za nove gradonačelnike“.

’’Ne možemo priuštiti još jedan proces u kojem će se srpski kandidati dan pre izbora odlučiti na bojkot, samo zato što to Beograd naredi“, istakao je Kurti.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023